Свет

"Глобал тајмс" Да ли се америчкој хегемонији назире крај? 20 година од почетка рата у Ираку

Док је почетак рата у Ираку назначио крај "меке моћи" САД, и "тврда моћ" Вашингтона више није оно што је била, оценили су стручњаци за кинески лист
"Глобал тајмс" Да ли се америчкој хегемонији назире крај? 20 година од почетка рата у ИракуGetty © Scott Nelson

Амерички рат у Ираку, који је почео 20. марта 2003. године када су САД и њени савезници покренули инвазију на једну суверену земљу на Блиском истоку засновану на лажним обавештајним подацима о "оружју за масовно уништење", донео је деструктивне и неповратне катастрофе региону, и нанео много колатералне штете свету, пише "Глобал тајмс".

Стручњаци за кинески лист указују да се америчка демократија заснована на "чековима и банкарским рачунима" никада неће супротставити Вашингтону при сејању смрти и уништења у земљама попут Ирака, Либије, Сирије, Авганистана, имајући у виду профите које је амерички војно-индустријски комплекс, али и неки виши званичници, укључујући и ту неке бивше председнике, остварио услед тих агресија.

Уједно, амерички званичници одговорни за те трагедије никада нису рачунали да ће за њих одговарати пред међународном заједницом.

Док актуелни председник САД Џозеф Бајден подржава правно-ништавни налог за хапшење руског председника Владимира Путина због тобожњих ратних злочина у Украјини, амерички званичници већ деценијама пролазе некажњено за агресије Вашингтона услед претње инвазијом на Хаг, коју је Конгрес озаконио још 2002. године.

И док је Вашингтон сејао смрт уз душебрижна оправдања у оквиру своје "шире иницијативе за блиски исток", управо хаос који је настао услед америчких војних интервенција учинио је тај регион "леглом тероризма", оценили су експерти за "Глобал тајмс".

Шта кажу Ирачани о америчкој агресији?

Ирачки инжењер Валид Халед Мфатан, који је две деценије сведочио турбулентним променама у својој земљи, каже за "Глобал тајмс" да су се америчке снаге у Ираку понашале као "тирани", додавши да онај ко се понаша као тиранин "не може успоставити мир."

"Више од 200.000 цивила је убијено, десетине милиона људи расељено, а економски губици се не могу ни појмити", каже шеф Института за историјска истраживања у Бајт ел Хикми Хаидер Касим ел Тамими за кинески лист, додавши да је рат започет са предумишљајем на основу лажних доказа зарад интереса САД.

Штета изазвана ратом и даље траје, а САД не само да су уништиле земљу која је некада била просперитетна и лепа, већ су и срушиле равнотежу снага на Блиском истоку. Ово је дубоко променило геополитички пејзаж региона и изазвало бескрајни хаос и неизвесност, рекао је Ел Тамими.

Чињеницу да САД нису научиле на својим грешкама илуструје и текућа криза у Украјини, оценио је ирачки стручњак, указавши да је необуздана експанзија НАТО-а изазвала је оштру реакцију Русије и избијање војног сукоба.

Почетак краја хегемоније САД

Рат у Ираку био је почетак опадања меке моћи САД у периоду после Хладног рата, рекао је за "Глобал тајмс" директор Института за блискоисточне студије на Шангајском универзитету за међународне студије Жу Вејли.

"Глобално поверење у САД је нагло опало после рата у Ираку", рекао је Жу.

САД нису успеле да пруже ниједан убедљив доказ који би подржао своје изговоре за покретање рата, док се и сам изговор се показао као лаж. После рата, САД нису успеле да обезбеде боље услове у региону, већ су их погоршале у свим аспеткима, приметио је Жу.

Најновија дипломатска победа обнављања дипломатских веза између Саудијске Арабије и Ирана уз посредовање и подршку Кине показује да су велике силе на Блиском истоку схватиле важност проналажења заједничког пута за мирну коегзистенцију и сарадњу, односно опраштање са наративом о "сукобу цивилизација" који су пропагирале САД, оценили су кинески стручњаци.

Што је још важније, "тврда" моћ САД опада, јер Вашингтон више није у стању да покрене још једну инвазију на земљу величине Ирака, указују стручњаци за "Глобал тајмс".

"Да бисмо обуздали америчку хегемонију, кључно је да све нације у свету поштују ауторитет УН, чинећи Вашингтон неспособним да легитимише своје једностране војне акције против других земаља. Али ово није довољно и имамо још много тога да урадимо", указује професор на Институту за међународне односе на Кинеском универзитету за спољне послове Ли Хаидонг.

image