Србија и Балкан

Невероватан цинизам америчког амбасадора у Приштини: "Косово" је шампион у верским слободама

Питање је чиме је то Приштина заслужила титулу шампиона у верским слободама, да ли погромом над српским становништвом или тиме што отима земљиште манастира Високи Дечани
Невероватан цинизам америчког амбасадора у Приштини: "Косово" је шампион у верским слободама© Принтскрин/Јутјуб

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер присуствовао је ифтару, рамазанској вечери, коју је приредило особље америчке амбасаде и изјавио да је Косово шампион у верским слободама.

"Част ми је да се придружим особљу Амбасаде у Приштини за ифтар, поводом светог месеца Рамазана. Косово остаје шампион у верским слободама, једне од многих важних вредности које наше две земље деле", написао је Ховенијер на Твитеру.

Питање је чиме је Приштина заслужила титулу "шампиона у верским слободама", да ли погромом над српским становништвом или тиме што отима земљиште манастира Високи Дечани.

Подсетимо, у погрому над Србима који су Албанци спровели у три дана од 17. до 20. марта 2004. године уништено је, запаљено и опљачкано 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и древна црква Богородице Љевишке. 

Уништене су небројене фреске, иконе, црквене реликвије. Посебна мета били су духовно наслеђе и храмови српског народа. 

Приштини изгледа уништавање православних светиња није било довољно, па је одлучила да отме земљиште манастира Високи Дечани и не обазире се на обавезу да врати 24 хектара земље на шта се обавезала Бриселским споразумом иу 2013. године.

image