Свет

Путин и Ердоган разговарали о Украјини: Захвалност Москви због споразума о житу

Главне теме - украјински конфликт и билатерални односи Москве и Анкаре
Путин и Ердоган разговарали о Украјини: Захвалност Москви због споразума о житуwww.globallookpress.com © Michael Klimentyev/Kremlin Pool

Анкара сматра да је важно да се сукоб између Русије и Украјине реши разговорима што пре, рекао је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган током телефонског разговора председнику Русије Владимиру Путину.

Председник Ердоган је казао да придаје велики значај напорима за окончање сукоба између Русије и Украјине путем разговора што пре, саопштила је канцеларија председника Турске, пренео је ТАСС.

Анкара је у више наврата долазила на идеју да посредује у преговорима између Русије и Украјине, навела је агенција и додала да је Турска, такође, била домаћин разговора руске и украјинске делегације.

У телефонском разговору са Путином, Ердоган је рекао да разуме намере Русије да уклони препреке везане за руски извоз хране у оквиру споразума о житу, саопштио је Кремљ.

Лидер Турске је поздравио спремност Русије да продужи истанбулске споразуме у вези са извозом украјинског жита из црноморских лука и деблокира руски извоз хране и ђубрива, наводи се у саопштењу Кремља након телефонског позива.

Раније данас, канцеларија Ердогана је саопштила је да је председник Турске захвалио Путину на његовом позитивном ставу за продужетак иницијативе за црноморско жито.

Путин и Ердоган су у телефонском разговору изразили задовољство позитивним трендом у билатералним трговинским и економским односима, саопштио је Кремљ.

Они су се фокусирали на хитна питања руско-турског партнерства у различитим областима и изразили задовољство позитивном динамиком трговинско-економских односа, успешном реализацијом заједничких стратешких пројеката у енергетском сектору, укључујући снабдевање гасом и изградњу нуклеарне електране Акују у Турској, наводи се у саопштењу.

Председник Турске се још једном искрено захвалио на помоћи у суочавању са последицама земљотреса у Турској, укључујући недавно распоређивање руске пољске болнице у провинцији Хатај.

Договорено је и да се проучи могућност организовања испорука грађевинског материјала из Русије како би се обновила девастирана инфраструктура и стамбене зграде.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и председник Руске Федерације Владимир Путин разговарали су данас телефоном, јавила је администрација турског лидера.

Председници су разговарали о ситуацији у Украјини и билатералним односима, преносе медији. 

Ердоган се захвалио Путину за то што Москва није зауставила продужетак споразума о житу, додао да Анкара заиста улаже велике напоре да дође до мира у Украјини и нагласио да сматра да постоји простор за даље продубљивање економске сарадње између Русије и Турске на основу онога што је раније било договорено у Сочију. 

image