Русија

Савет Федерације Русије: Ситуација са Кијевско-печерском лавром је стравична

Нарушава се право сваког човека да мисли слободно и бира своју религију, поручују из Москве, оцењујући тежак положај канонске УПЦ
Савет Федерације Русије: Ситуација са Кијевско-печерском лавром је стравичнаwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Савет Федерације Русије данас је објавио саопштење у којем најоштрије осуђује понашање кијевског режима и "третман" монаха и свештеника канонске Украјинске православне цркве. Посебно је акцентована ситуација око Кијевско-печерске лавре, која је окарактерисана као "стравична". 

"Савет Федерације Русије најоштрије осуђује груба кршења права верника у Украјини, која су резултат политике верске нетрпељивости кијевског режима. Украјинске власти фактички покушавају да наметну народу Украјине Православну цркву Украјине (ПЦУ) као званичну цркву, која је створена уз подршку Запада и која је малтене политичка организација, док се канонска Украјинска православна црква (УПЦ) прогони", наводи се у саопштењу.

Русија данас подсећа и да свештеници УПЦ губе држављанство, подлежу различитим притисцима, док се у исто време канонској цркви одузимају храмови.

У том контексту, све оно што се дешава са Кијевско-печерском лавром је стравично, поручује руска страна. 

"Нарушава се право сваког човека да мисли слободно и бира своју религију, а то се сваком појединцу гарантује међународним документима Уједињених нација".

Саопштење је објављено на дан који је Кијев претходно означио као рок братији Кијевско-печерске лавре да напусти светињу. Монаси поручују да се неће иселити, јер за то нема правног основа, а игуман манастира додаје да ће тако сигурно бити све док се не заврши суђење. 

Како преносе руски медији, кијевски режим обећава свим монасима који одлуче да пређу у неканонску ПЦУ да ће моћи да остану у манастиру, а "украина.ру" на Телеграму додаје да се најгласнији свештеници и друштвени активисти могу наћи у озбиљној опасности, тврдећи да може доћи до физичке изолације, а можда чак и убиства. 

Медиј даље наводи да је даља дубља сарадња ПЦУ са грузијском и јерменском црквом један од могућих сценарија, док ће се паралелно радити на спајању са католичанством. 

"Кијевски расколници ће започети прелазак на католички календар, службе ће се служити на украјинском језику, а доћи ће и до иницијативе за ревизију пантеона светаца", и Николај Други ће бити искључен са тог списка. 

image