Свет

Еколошки активисти ударили по Монеу

Немачки демонстранти намазали су пире кромпиром „Стогове сена“ Клода Монеа пре него што су залепили руке за зид
Еколошки активисти ударили по Монеу© Foto: Tanjug/AP

Немачки климатски активисти намазали су пире кромпиром слику Клода Монеа „Стог сена” и потом залепили своје руке за зид музеја на којем се слика налази. Овај напад је уследио недељу дана након што су британски еко-вандали унаказили култне „Сунцокрете“ Винсента ван Гога.

Двојица активиста, припадници групе која себе назива "Последња генерација" (Letzte Generation), ушли су у Музеј "Барберини" у Потсдаму и бацили пире кромпир на слику која је заштићена стаклом.

"Људи гладују, људи умиру!"

„Људи гладују, људи се смрзавају, људи умиру“, викао је један од активиста. „Ако је потребно да засипате слику пире кромпиром или супом од парадајза да подсетите друштво да нас фосилна горива убијају, онда вам дајемо пире кромпир на слици."

Портпаролка музеја рекла је новинарима да стручњаци тренутно истражују да ли је слика претрпела штету. Полиција је убрзо стигла на лице места, а демонстранти су „релативно лако“ одлепљени од зида, додала је она.

Ово је једна од 25 слика из Монеове серије "Стогови сена“, коју је славни импресиониста насликао између 1890. и 1901. Слика, изложена у Потсдаму, купљена је од приватног власника за 110,7 милиона долара 2019. године.

Финансијери блиски Сорошу

Недељни протест уследио је нешто више од недељу дана након што су двоје британских активиста ушли у Националну галерију у Лондону и полили "Сунцокрете" Винсента ван Гога супом од парадајза. Активисти, чланови групе која се зове „Само заустави нафту“, такође су се залепили за зид и дали сличну изјаву против фосилних горива.

Британска група изазвала је згражање уништавањем више уметничких дела последњих месеци и блокирањем мостова и раскрсница у Лондону.

Обе групе финансира Фонд за климатске хитне случајеве, који је основала милијардерка Ејлин Гети, а сада је води Тревор Нилсон, инвеститор који је повезан са контроверзним филантропима Билом Гејтсом и Џорџом Сорошем.

image
VV inauguration
banner