Србија и Балкан

"Фајненшел тајмс": ЕУ прети увођењем виза, Србија одустаје од држављанства за Русе?

Европска комисија је упозорила да надгледа слободни визни режим Београда "како би спречила и ублажила могуће безбедносне ризике за ЕУ" будући да све више Руса долази у Србију
"Фајненшел тајмс": ЕУ прети увођењем виза, Србија одустаје од држављанства за Русе?www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Србија је обуставила планове за издавање пасоша Русима и другим страним држављанима који живе годину дана у земљи, пошто је ЕУ упозорила да би могла да joj суспендује слободни визни режим, открива "Фајненшел тајмс".

У нацрту закона који је Влада у Београду представила у априлу прецизирано је да би једна година привременог боравка била довољна да се изда српски пасош страним држављанима који раде у локалним компанијама или су самозапослени.

Странци тренутно морају да живе у Србији најмање пет година, пре него што поднесу захтев за држављанство.

Међутим, Европска комисија је упозорила да надгледа безвизни режим са Србијом "како би спречила и ублажила могуће безбедносне ризике за ЕУ".

"У случају да се сматра да давање држављанства према шемама инвеститорског држављанства представља повећан ризик за унутрашњу безбедност и јавну политику држава чланица, слободни визни режим може бити суспендован", наводи се у саопштењу Комисије достављеном "Фајненшел тајмсу".

Додаје се да су прошле године дате "јасне препоруке" Београду да "укине или се уздржи од усвајања шема инвеститорског држављанства".

"Фајненшел тајмс" констатује да је током протекле године Брисел безуспешно покушавао да изврши притисак на Београд да уведе санкције Русији, забрани директне летове из земље у РФ и не пружи уточише руским компанијама и појединцима, који желе да избегну западне забране путовања и замрзавање имовине.

Лист се позива на речи неименованог саветника Владе Србије да је нацрт закона за лакше и брже добијање држављанства само предлог који није прихваћен, те да је његова функција била у служби привлачења висококвалификованих радника како би се подстакла привреда Србије.

Имајући у виду да је вест о могућим законским променама за добијање српског пасоша одјекнула на друштвеним мрежама на руском говорном подручју последњих неколико недеља, лист истиче да се очекује нови талас руских емиграната који желе да се преселе у Србију, не би ли се потом преселили у друге европске градове. 

Лист предвиђа и да ће Влада Србије вероватно повући предлог због притиска ЕУ будући да је били потребно много труда да се постигне либерализација визног режима 2009. године.

Истовремено, влада ће највероватније тражити да се продуже боравишне дозволе за око 200.000 Руса који су стигли у земљу од фебруара 2022. године.

Европска комисија је, иначе, крајем марта позвала државе чланице ЕУ да одмах укину све постојеће шеме за добијање "златних пасоша" и да размотре укидање држављанстава датих руским и белоруским грађанима који су на ЕУ листи санкционисаних због рата у Украјини.

Шеме такозваних златних пасоша односе се на националне програме продаје држављанстава земаља ЕУ инвеститорима.

image
VV inauguration
banner