Србија и Балкан

Брнабић: Руси који беже од рата благодат за српску економију

Премијерка Србије је истакла да се "наши људи снажно противе санкцијама", те да сматра да такве мере не умањују капацитет или спремност земље да води рат
Брнабић: Руси који беже од рата благодат за српску економију© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Српска економија има користи од прилива хиљада квалификованих, образованих Руса који су напустили своју земљу откако је почео рат у Украјини, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић за "Блумберг". 

Србија је осудила војну интервенцију Русије у Украјини, али истовремено није прихватила да се придружи западним санкцијама уведеним Москви. Брнабићева је тај став бранила позивајући се на изолацију Србије, током насилног распада Југославије 1990-их и казнене мере усмерене на владу у Београду, које су девастирале српску привреду.

"Наши људи се снажно противе санкцијама", рекла је она на панелу на конференцији "Блумберг њу економи гејтвеј Јуроп" одржаној у Даблину, те додала да "санкције заправо не умањују капацитет или спремност земље да води рат".

Премијерка је рекла и да Влада Србије нуди подстицаје руским држављанима који су дошли у Србију а међу којима су "инжењери, углавном веома млади, веома вешти, веома талентовани људи".

"Ради се о људима који су дошли у Србију јер раде за западне компаније које су се повукле из Русије и релоцирале у Србију или су руске ИТ компаније, које су хтеле да се преселе, пронашле Србију као најбољу локацију", прецизирала је Брнабићка.

Они постају порески обвезници и обезбеђују тражене вештине за националну индустрију информационих технологија. 

Поред тога што их привлачи привреда Србије, млади Руси се "другде нису осећали добродошло", истакла је она.

"Ови млади људи су веома добро образовани и противе се рату", рекла је Брнабићева и додала да је то добро за Србију. 

"Блумберг" је констатовао да је Србија под притиском да као кандидат за придруживање Европској усклади своју спољну политику с блоком, што подразумева и увођење санкција Руској Федерацији. Уз то мора да поправи везе са тзв. Косовом, чији суверенитет Београд не признаје. 

Процес је "тежак" и "емотиван" за Србе који Косово виде као своје историјско срце, али "то дугујемо генерацији која долази после нас и желимо да пронађемо обострано прихватљив компромис" у преговорима уз посредовање ЕУ и САД, закључила је Ана Брнабић. 

image