Свет

Болтон: Протестанти у Ирану наоружани, надам се промени режима

Бивши саветник за националну безбедност САД указао је да "опозиција" не планира да се заустави на протестима, већ настоји да примени оружану силу против иранских власти
Болтон: Протестанти у Ирану наоружани, надам се промени режимаwww.globallookpress.com © Pavlo Bagmut

Бивши саветник за националну безбедност САД Џон Болтон изјавио је да се протестанти у Ирану, које Болтон назива опозицијом, наоружавају оружјем које је украдено припадницима иранске паравојне милиције Басиџ, односно прошверцовано из Јужног Курдистана.

"Иранска опозиција сада се наоружава оружјем запењеним Басиџу, или оружјем увезеним из Ирачког Курдистана. Ово указује да опозиција не намерава само да протестује већ и да прибегне принудној сили против власти, уз поруку, 'Нисмо више ненаоружани и можемо се борити против Корпуса Чувара Исламске револуције'.

"То указује да је Исламска Република слабија него икад," изјавио је Болтон током гостовања на персијском "Би-Би-Си" каналу, а пренео либански медиј "Ел Мајадин".

Водитељка персијског "Би-Би-Си" канала Рана Рахимпур покушала је да оповргне Болтонове коментаре, указујући да "и даље нема доказа да су протестанти изашли наоружани на улице."

"Ел Мајадин" налаже да је Рахимпур  у скорашњем процурелом аудио снимку наводно потврдила да је права сврха протеста у Ирану дестабилизација те земље, те да је њен одговор Болтону само покушај одржавања параванског наратива "Би-Би-Сија".

"Само ћу рећи да снимци на друштвеним мрежама показују наоружану опозицију, али и безбедносне снаге које беже од опозиције под разменом паљбе," додао је Болтон.

Насилно свргавање режима

Болтон је такође изразио наде да ће континуирани сукоби у Ирану довести до "промене режима". Он је упоредио тренутну ситуацију са протестима који су потресли све веће градове у тој земљи 2009. године након што је Махмуд Ахмадинежад победио на председничким изборима.

Амерички председник Џозеф Бајден исказао је сличан став током скорашњег кампањског митинга, где је изјавио: "Не брините, ослободићемо Иран".

"Председник само изражавао нашу солидарност са протестантима, као што је чинио од самог почетка", тврдио је портпарол националног савета за безбедност САД Џон Кирби у покушају да деескалира Бајденове изјаве. 

Више од месец дана у Ирану трају нереди, који су почели средином септембра након смрти младе Иранке Маше Амини, након што ју је привела полиција. Протести и немири се одвијају углавном у провинцијама Гилан, Кузестан, Систан и Белуџистан, Техеран и Курдистан.

Иранске власти оптужују западне земље да подржавају акције које у својим медијима шире антииранске поруке, као и позиве на рушење власти у Ирану. Демонстранти систематски нападају и убијају припаднике снага безбедности.

Америчка Централна команда недавно је послала ратне авионе ка Ирану из њихове базе у Персијском заливу након што је наводно добила извештаје да се Техеран спрема да нападне Саудијску Арабију.

image