Свет

"Глобал тајмс": Састанак Сија и Бајдена позитиван корак, али Американци морају да испуне обећања

Читав свет очекује да Кина и САД сарађују пошто решења глобалних проблема без њих нису могућа, наводи кинески медиј
"Глобал тајмс": Састанак Сија и Бајдена позитиван корак, али Американци морају да испуне обећањаwww.globallookpress.com © Li Xueren

Кинески председник Си Ђинпинг и његов амерички колега Џозеф Бајден састали су се у понедељак на индонежанском острву Бали, пред почетак самита Г20. Светски медији пренели су слике срдачног састанка двојице лидера, који су се руковали и разменили осмехе. Ове дуго очекиване сцене између Кине и САД дошле су у право време, како би донеле смиривање светских односа у тренутку када су они потресени многим изазовима и кризама, преноси кинески "Глобал тајмс".  

Међународна заједница очекује од Кине и САД да одржавају добре односе. Ово очекивање осликава се у великом интересовању светске јавности за сусрет двојице лидера, као и у њиховој нади да ће у њему пронаћи позитивне сигнале. Није тајна да су односи Кине и САД последњих година пали на најниже гране у историји, као и да многи брину да би то могло да доведе до "новог хладног рата". Могућност оружаног сукоба између ове две државе упалила је лампице широм света.

Чињеница да председници Кине и САД и у таквим условима могу да седну за сто и искрено разговарају представља позитиван сигнал за остатак света, шта год неки говорили о томе, наводи кинески медиј.

Такмичење нултог збира

Састанак, који је привукао огромну пажњу јавности, трајао је три сата и 12 минута, а два председника отворено су поделила своје погледе на стратешке проблеме у кинеско-америчким односима, као и на проблеме који погађају читав свет. Обе стране изразиле су спремност да се ангажују у дијалогу, а не у сукобу, као и да ће подржавати сарадњу која доноси корист свима, а не такмичење нултог збира.

Председник Си изјавио је да постоје три нивоа заједничких интереса Кине и САД. Он је нагласио да је први ниво чине спречавање сукоба и конфронтација, као и постизање мирног суживота. Други интерес је остваривање користи из међусобног развоја. Као трећу област сарадње Си је навео опоравак од ефеката пандемије корона вируса, борбу против климатских промена и решавање регионалних проблема кроз сарадњу Кине и САД.

"У овом тренутку, Кина и Америка деле више, а не мање, заједничких интереса", изјавио је кинески председник, преноси "Глобал тајмс".

Састанак у резиденцији кинеске делегације

Многи су примерили да је састанак одржан у резиденцији кинеске делегације на Балију, као и да се хотел америчке делегације налази тек десетак минута вожње од ње. Сам састанак одржан је на Америчку иницијативу. Није тешко приметити да сваки пут када дође до захлађења кинеско-америчких односа, то је последица једностраних провокација америчке стране, наглашава кинески медиј.

Амерички председник је током састанка изложио доктрину такозваних "пет не": Америка неће започети нови хладни рат, неће покушати да мења кинески систем и неће ревитализовати своје савезе против Кине. САД не подржавају независност Тајвана или систем једна Кина један Тајван, а нагласили су и да не теже раскидању односа са Пекингом, као ни покушајима да обуздају Кину.

Уредништво "Глобал тајмса" изразило је наду да ће америчка страна испоштовати обећања уместо да, као до сад, "говоре једно, а раде друго."

Кинеско-амерички односи не смеју да наставе да се погоршавају. Када је реч о великим и компликованим билатералним проблемима, њих је немогуће решити само једним састанком, примећује кинески медиј.

Колосек стабилног развоја

Ипак, састанак на Балију показао је да две велике силе и даље имају пуно заједничких ставова, што отвара простор за сарадњу у будућности, која би довела до решавања заједничких проблема.

Двојица лидера дали су инструкције својим радним тимовима да припреме и примене договоре око којих постоји консензус у што краћем року, како би се предузеле конкретне мере које би кинеско-америчке односе вратиле у колосек стабилног развоја. Ово ће несумњиво створити велика очекивања, како у ове две државе тако и у свету.

Уредништво "Глобал тајмса" изразило је наду да ће овај састанак постати основа за бољу комуникацију између Кине и САД, као и покушаја две земље да остваре прагматичну сарадњу у будућности. Кина је посвећена својој политици према САД, која је увек позивала ове државе да пронађу компромисна решења, што је од пресудног значаја не само за њих, већ и за читав свет. Циљ кинеско-америчке сарадње не треба да буде само избегавање сукоба, закључују у овом кинеском медију.

image