Свет

Ирска тражи од руских дипломата да напусте Даблин

Једном броју запослених у амбасади отказано је гостопримство, док министар тврди да то нема везе са недавним руским санкцијама
Ирска тражи од руских дипломата да напусте Даблинwww.globallookpress.com © IMAGO/Antti Aimo-Koivisto

Ирска влада затражила је од једног броја људи у руској амбасади у Даблину да напусте земљу, док је министар спољних послова Сајмон Ковени рекао да ће са колегама разговарати о томе да ли ће "у наредним недељама" предузети друге мере, пише Би-Би-Си.

Отказивање гостопримства руском дипломатском особљу одговор је Ирске на то што је Москва због антируског курса ове земље објавила листу од 52 званичника којима је забрањен улазак у Русију.

Ковени који је и сам добио забрану, међутим, тврди да се већ неко време разматра у којој мери Русија треба да буде дипломатски заступљена у Даблину, и да то "није нужно повезано са оним што смо видели ове недеље, односно санкционисањем појединих политичара у Ирској."

У овом дипломатском представништву Русије, како је рекао Ковени, тренутно је 25 људи, а њега су каже, ирска полиција, одбрамбене снаге и обавештајци саветовали да утврди ко је тамо био због дипломатије, а ко се није бавио дипломатским пословима.

Одлуку Русије да забрани улазак у земљу за 52 ирска политичара и званичника, међу којима је и премијер Мајкл Мартин, он оцењује као "непожељну дистракцију" и додаје да Ирска "не би требало да игра ову игру".

Ковени је међутим, након руских контрасанкција уведених због ирске подршке санкцијама ЕУ против Москве, позвао на разговор амбасадора ове земље Јурија Филатова.

Филатову је наводно пренето да је понашање Русије "потпуно неприхватљиво."

image