Свет

Твитер укида правила о забрани ширења "дезинформација" о корона вирусу

Сличне мере остају на снази на другим друштвеним мрежама
Твитер укида правила о забрани ширења "дезинформација" о корона вирусуGetty © Justin Sullivan / Staff

Твитер је укинуо правила усмерена на борбу против "дезинформација у вези са корона вирусом" на тој платформи, преноси "Ројтерс".

"Почевши од 23. новембра 2022, Твитер више не спроводи политику о борби против дезинформација у вези са корона вирусом", пише у објави на блогу те друштвене мреже.

Још увек није јасно на које се мере специфично односи ова одлука, а компанија до сада није одговорила на захтев да се открије више информација, преноси Ројтерс.

Твитер је почетком пандемије корона вируса 2020. године увео правила која регулишу објаве у вези са ширењем те болести. Твитови који су ширили "оспораване" информације били су обележавани, док су објаве које су шириле лажне информације о штетности вакцина уклањане.

И друге друштвене мреже, укључујући Фејсбук и Јутјуб, увеле су сличне мере, које су у њиховом случају још увек на снази.

Раније ове године, Твитер је објавио да од марта 2021. не спроводи политику "грађанског интегритета", која је за циљ имала борбу против "дезинформација" у вези са председничким изборима у Америци 2020. године, пренела је британска агенција.

Најбогатији човек на свету Илон Маск купио је друштвену мрежу Твитер крајем октобра за 44 милијарде долара. Он је убрзо увео драстичне промене, укључујући и драстично смањење броја запослених, а нагласио је и да се залаже за већу слободу говора на тој платформи.

image