Економија

Маск разматра покретање сопственог смартфона ако "Епл" и "Гугл" укину Твитер

Шта ће се десити ако "Епл" и "Гугл" пристану на позиве Маскових противника и укину Твитер?
Маск разматра покретање сопственог смартфона ако "Епл" и "Гугл" укину Твитерwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Најбогатији човек на свету Илон Маск поручио је да ће размотрити стварање сопствене, алтернативне марке паметног телефона (смартфон), уколико "Епл" и "Гугл" престану да подржавају Твитер због промена на друштвеној мрежи које су уследиле када је Маск преузео власништво над њом.

Након што је политичка коментаторка и водитељка подкаста Лиз Вилер на Твитеру објавила да би "половина" САД радо одустала од "пристрасних" "ајфонова" и "андроида" уколико се Маск одлучи за стварање алтернативе, он је одговорио:

"Свакако се надам да до тога неће доћи, али, да, ако не буде другог избора, направићу алтернативни телефон."

Маск, који је прошлог месеца купио "Твитер" за 44 милијарде долара, више пута је нагласио своје намере да заштити слободу говора на друштвеној мрежи, и чак је најављивао "општу амнестију" суспендованих налога, попут налога бившег председника САД Доналда Трампа, "под условом да нису прекршили закон или се упустили у жестоко спамовање."

Масково преузимање власништва над "Твитером" изазвало је многе критике, док су неки инсистирали да ће то подстаћи талас "говора мржње" и десничарског екстремизма на платформи друштвених медија.

У извештају који је недавно објавио "Вашингтон пост", одређени број активиста и "експерата за поверење и безбедност на мрежи" поручило је да ће предузетник "отворити капије пакла" на Твитеру. Неки су чак затражили да технолошки гиганти "Гугл" и "Епл" избаце друштвену мрежу из понуде својих продавница апликација.

"'Епл' и 'Гугл' морају озбиљно да размотре избацивање Твитера из својих продавница апликација", изјавила је Алехандра Карабало из одсека за сајбер право Правног факултета Универзитета Харвард.

"Људи који су учествовали у директном, циљаном малтретирању других могу да се врате и да наставе са откривањем туђих личних података, малтретирањем, позивима на насиље и величањем насиља. Не могу да опишем колико ће ово бити опасно", додала је она.

Илон Маск је на критике одговорио тврдњама да на Твитеру никада неће дозволити позиве на насиље или друге видове кршења закона. Он је напоменуо да ће суспендовани налози бити враћани постепено и да ће сваком случају претходити "ручно" ревидирање, и додао да би тако Твитер могао да постане "форум за мирну размену мишљења."

image
VV inauguration
banner