Србија и Балкан

Хил: Занима нас само међусобно признање Београда и Приштине

Амерички амбасадор одбацује тврдњу да је Србија под "огромним притиском" због тога што није увела санкције Русији
Хил: Занима нас само међусобно признање Београда и ПриштинеNone © FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је да је данашња Русија "другачија" од оне из прошлости и да се нада да ће Србија увести санкције Русији.

"Морамо да схватимо да се велики број земаља које су мање од Србије ускладио са Европском унијом и увео санкције. Трпе због тога, али желе да покажу солидарност и да покажу Русији да јој се не исплати да изазива разне поделе. Надамо се да ће Србија схватити тај став. Мислим да се од Србије очекује да се усклади са ЕУ, посебно од стране Европљана, јер многе земље пуно трпе тиме што су се ускладиле са санкцијама. Оне очекују од Србије да крене њиховим примером", рекао је Хил.

Фрустрације због НАТО бомбардовања

На питање шта мисли о данашњим односима Србије и САД и да ли су преброђене фрустрације због бомбардовања НАТО 1999. године, Хил је одговорио да се нада се је то тако и навео да САД желе да односи две земље напредују.

 "Американци не заборављају прошлост. Ми знамо да су се неке ствари десиле и да прошлост можда није блистава. Разне лоше ствари су се десиле, посебно у нашим односима. Мислим да морамо да пребродимо такве догађаје и да схватимо да су они прилика да се каже: 'Ми смо то пребродили, сада идемо напред'. Не смемо остати заробљеници прошлости", окарактерисао је Хил односе САД и Србије.

Као пример је навео односе САД са Јапаном и Немачком, који су изгубили Други светски рат, а потом постали најбољи пријатељи Сједињених Држава.

Хил је за ТВ Инсајдер одбацио тврдњу да је Србија под "огромним притиском" због тога што није увела санкције Русији и додао да је усклађивање спољне политике део њеног пута у ЕУ.

"Не верујем да постоји огроман притисак на Србију. Србији је више пута пристојно речено да треба да уведе санкције, неки су ту били оштрији од других али постоји разумевање да је Србија у јединственој ситуацији", објаснио је Хил.

"Преговоре води ЕУ"

На питање да ли разуме постојање стратешких односа Србије и Русије, имајући у виду питање Косова и Метохије, Хил је одговорио да се не може рећи да Русија "игра позитивну улогу у вези са 'Косовом'” док изазива "енергетску и кризу са храном у свету".

"Морате да знате да је моја влада заинтересована да сарађује с властима у Београду и Приштини, као и са ЕУ да бисмо видели да ли можемо некакав напредак да остваримо - да то није тешко питање било би одавно решено", изразио је своје уверење Хил.

На питање ко води преговоре између Београда и Приштине, ЕУ или САД, амбасадор Хил је одговорио да преговоре води ЕУ, али да многе земље уључујући и САД имају изасланике који подржавају специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака чији посао није лак.

"Ни сама ЕУ није јединствена по том питању, различите земље имају различите ставове”, закључио је амерички амбасадор.

Коментаришући то што је косовски премијер Аљбин Курти недавно прихватио компромисно решење о регистарским таблицама на инсистирање амбасадора САД на Косову, иако је тај исти предлог одбио два дана раније у Бриселу, Хил је оценио да је без обзира на то ЕУ та која води дијалог.

Хил се дотакао и формирања Заједнице српских општина и истакао да је "захваљујући напорном раду ЕУ, Курти схватио да питање будућности Срба на Косову мора да буде апсолутни приоритет и и да се мора решавати у сваком процесу нормализације".

О француско-немачком предлогу

Када је реч о дијалогу Приштине и Београда, каже да је искључиво заинтересован за споразум о међусобном признању.

На питање о такозваном француско-немачком плану за 'Косово' и Србију, Хил је одговорио да САД подржавају ЕУ у процесу постизања свеобухватне нормализације односа две стране.

"Ако ме питате да ли би Американци волели да две земље признају једна другу - наравно. Морамо да будемо поштени и јасни, много ствари мора да се реши пре него што дођемо до тог тренутка почев од једног нормализованијег приступа јер у овом тренутку једва да постоји споразум о регистарским таблицама", био је јасан Кристофер Хил.

Хил је пренео да САД желе да се Срби врате у институције, да нема договора ако само српска страна испуњава обавезе, као и да "Американци појачавају своје напоре".

image