Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Санкције Русији су кратковида политика европских елита

Руски амбасадор у Србији указује да огромна већина грађана Србије не подржава идеју увођења санкција његовој земљи
Боцан-Харченко: Санкције Русији су кратковида политика европских елита© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко упозорио је да би увођење санкција Русији Србију довело у опасност од "бумеранг ефекта" и оценио да они који се залажу за такав потез "заобилазе проблеме који ће се сигурно појавити у случају ограничавања сарадње Србије са Русијом у сферама економије које су од виталног значаја".

"Најубедљивији је пример земаља ЕУ, посебно оних најразвијенијих. О жалосним друштвено-економским последицама кратковиде политике европских елита – од пораста цена и енергетског дефицита до фактичке деиндустријализације Европе", навео је Боцан-Харченко.

Реагујући на предлог резолуције коју је потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Борко Стефановић поднео парламенту у име посланичке групе "Уједињени" о усаглашавању спољне политике Србије са спољном политиком Европске уније и увођењу рестриктивних мера према Русији, амбасадор Русије је упитао и да ли Стефановић води рачуна о мишљењу већине држављана Србије, наводећи да се по испитивању јавног мњења "његов предлог не поклапа са ставом више од 80 одсто српске јавности".

Стефановић, који је уједно и потпредседник Скупштине, раније је саопштио да је Одбору за спољне послове упутио предлог резолуције о усаглашавању спољне политике Србије са политиком ЕУ којом се предлаже увођење одговарајућег пакета санкција Русији, које би влада морала одмах да примени.

Он је истакао да је Србија у реалној опасности да поново буде изолована, те да не сме да се нађе "са друге стране виртуелног Берлинског зида који се поново гради".

"Морамо да помогнемо сопственој земљи да избегне опасност изолације. Србија због своје части и интереса не може стајати по страни и правити се да не види промене које се дешавају. Не треба пратити емоције, него интересе", рекао је Стефановић и најавио да ће се предлог резолуције до краја новембра наћи пред Одбором, а да се нада да ће се предлог наћи и на дневном реду Скупштине.

image