Амерички поредак заснован на изнуди

Џек Смит, доскорашњи намргођени "делилац правде" за империјални "косовски" пројекат а сада једна од перјаница беспоштедне борбе америчког естаблишмента против Трампа, заправо је изгледа само обичан изнуђивач и уцењивач – баш као и империја којој служи
Амерички поредак заснован на изнудиGetty © Jack Smith

Некако је промакло "нашим" медијима главног тока да је ових дана Џек Смит, амерички специјални тужилац који има истакнуту улогу у хајци против Трампа, а пре тога био "специјализовани тужилац" Специјализованог тужилаштва тзв. Косова, оптужен да је био "активни учесник шеме за изнуђивање милиона долара од богатих појединаца који су предмет истраге" на тзв. Косову.

Једноставним речником, Смит је био спреман да за огромне суме новца смањи казне изречене за гнусне ратне злочине против Срба.

Покоји наивни посматрач би можда закључио да су "наши" медији ово прећутали зато што су једноставно навукли страх од Смита, с обзиром да су, док је ведрио у облачио у Специјализованом тужилаштву за тзв. Косово, редовно објављивали Смитову смртно намргођену фацу, од које би се чак и поштен човек бар подсвесно уплашио.

То је требало да олакша његово смишљено пројектовање српској јавности као "строгог али праведног" – с циљем легитимисања још једног фалш "трибунала" из западне кухиње, како би се Срби коначно навикли да је сасвим у реду да нам агресори и окупатори "суде" и одређују ко је крив а ко невин на нашим просторима.

Међутим, реалније је закључити да је оптужба против Смита прећутана у контролисаном српском медијском простору зато што би њено разглашавање додатно пољуљало ауторитет читавог западног колонијалног механизма који је, најпре уз помоћ медија, исплео мрежу тихе окупације наших простора.

Јер како да нам сви ти силни западни изасланици који нам само "желе добро" утерају "демократију, људска права и правну државу" ако би се испоставило да њих заправо не занима ништа од тога – већ најпре долари. И то у врло импресивним количинама.

Писмена изјава узбуњивача који оптужује Смита за изнуду "пружа детаљну слику наводне шеме изнуде, по којој су они који су починили ратне злочине могли да плате тужиоцима Специјализованог тужилаштва тзв. Косова" како би себи смањили или укинули казне.

Узбуњивач је, иначе, Џон Мојнихан, бивши припадник америчке агенције за борбу против наркотика (DEA), за кога бивши оперативац ЦИА и скорашњи саговорник РТ Балкан Лери Џонсон каже да је "убедљиво највећи стручњак за прање новца и финансијски криминал на свету" – а уз то и његов дугогодишњи пословни партнер.

Још једна Мојниханова писмена изјава оптужује Смита да је покушао да преко посредника изнуди вишемилионске суме новца од руских олигарха, попут Прохорова и Потањина, у замену за њихово скидање са списка оних који су под санкцијама америчке владе или, ако нису под санкцијама, у замену за то да се против њих америчке санкције никада и не примене.

Смитова изнуђивачка делатност је, по Мојнихану, обухватала и Црну Гору. Наиме, Смит се такође оптужује да је тражио тричавих 100 милиона долара у замену за одустајање оптужнице против Мила Ђукановића и бившег високог функционера црногорске полиције Зорана Лазовића.

То је човек који је сада на првој линији фронта у рату америчке дубоке државе против Трампа, с циљем његовог искључења из изборне трке за председничке изборе у САД предвиђене за новембар 2024. годину. Ако не искључења, онда сатанизације која би требало да пољуља поверење неопредељених гласача у кључним државама. А ако ни то не упали, онда би и атентат могао да дође у обзир.

На то је недавно упозорио конгресмен Мет Гејц са Флориде, оптужујући Роберта Кејгена – иначе мужа Викторије Нуланд – за призивање управо таквог сценарија у недавној ауторској колумни за некада угледни "Вашингтон пост".

Постоји и теорија да је Смит изабран на садашње место управо због овог путера на глави, како би америчка дубока држава осигурала да он неће бирати средства нити зазирати од најапсурднијих правних конструкција како би елиминисао Трампа из америчког политичког, а можда и физичког, живота. У прилог овој теорији је и чињеница да је један од оних који оптужују Смита, косовско-албански "бизнисмен" Халит Сахитај, пријавио Смита Специјалном тужилаштву за тзв. Косово још првом половином 2022.

За крај је занимљиво истаћи још један предмет Смитовог интересовања. Наиме, у контактима са руским олигарсима у склопу шеме изнуђивања новца од њих за скидање са листе америчких санкција, Смита су врло занимали докази које Владимир Потањин – од кога је изнуђено девет милиона долара – држи везано за коруптивне активности никог другог до Хилари Клинтон. И не само то – Смиту је било важно да сазна да ли је Потањин те компромитујуће доказе поделио са било ким из америчке Тајне службе (Secret Service). Није тешко погодити за чији рачун је Смит ово радио.

Американци нон-стоп трубе о некаквом "поретку заснованом на правилима", матрици која је требало да замени међународно право, односно поредак укорењен у Повељи УН и поштовању међународних споразума. По тој матрици, правила би у ходу одређивали и мењали Американци, сходно својим тренутним интересима и потребама.

Бивши шеф Стејт департмента у Клинтоновој администрацији, Ворен Кристофер је пластично објаснио како то изгледа у пракси када је Слободан Милошевић тражио да му се достави списак америчких захтева да би престали да киње Србију, рекавши: "Нема никаквог списка и никаквих посебних захтева. Једноставно, морате се око свега понашати онако како ми очекујемо."

То су, међутим, била "стара добра времена". Сада је у пуној снази поредак заснован на изнуди и претњама, и то се више и не крије. Смит је само његово (фалш) намргођено лице. И зато он мора бити поражен.

image
VV inauguration
banner