Кина, АСЕАН и Србија

Замислите Европу, одредницу Европска унија намерно не употребљавам, која је укључена у све динамичнији развој сарадње са Русијом, Турском, Блиском истоком, Африком, Великом Британијом и САД, на равноправним основама и без подршке ширењу НАТО савеза ка руским границама...
Кина, АСЕАН и Србијаwww.globallookpress.com © Xu Qin

Неодлазак председника Си Ђинпинга у Индију на самит Г20 није била кинеска порука Њу Делхију, како су то западни медији покушали да представе, неизоставно помињући спорадичне индијско-кинеске инциденте у спорним пограничним подручјима, већ најдиректнија и најјаснија порука самом формату Г20.

Пекинг је свету, а пре свих најутицајнијим земљама Запада, поручио да остаје отворен за сваки конструктивни формат сарадње, али да су се на геоекономској и геополитичкој сцени света појавили и учврстили нови формати сарадње, попут проширеног БРИКС-а, на које Кина све амбициозније рачуна, имајући у виду динамику економског и технолошког развоја земаља у развоју, на чијем је челу.

Сарадња са АСЕАН-ом као огледало света који настаје

Изјаловљена су очекивања Запада да се Пекинг и Москва економски, политички, па и војно сударе у централној Азији. Слична очекивања Запад има поводом спорних пограничних подручја Кине и Индије. Отуда учестало помињање спорадичних инцидената између кинеских и индијских војника који до данас ипак нису прерасли у сукоб две земље.

Постоји, међутим, формат сарадње на који Кина такође најозбиљније рачуна, иако је у њега укључена посредно, као најважнији сусед и економски партнер. То је Асоцијација нација југоисточне Азије (АСЕАН), чији је самит одржан у Џакарти (Индонезија).

Земље Далеког истока и југоистока Азије такође су за последњих пола века избегле потонуће у међусобне војне сукобе. Тамо уз повремене политичке трзавице чврст мир траје већ деценијама, а стабилност и регионална економска сарадња нису подређени манипулацијама западних сила и историјским размирицама којих није мало.

Такав приступ довео је до ноторне чињенице 21. века, да је економска синергија Кине и земаља АСЕАН-а можда најзначајнији покретач економије у свету.

АСЕАН заменио Европску унију

Најпре, Кина је протеклих деценија показала да не жели да буде регионални хегемон и да не угрожава ни једну суседну земљу. Такав приступ и механизми сарадње самог АСЕАН-а довели су до тога да земље југоисточне Азије пре три године претекну Европску унију, и збирно постану највећи спољнотрговински партнер Пекинга.

Током 2021. године, трговина робом између Кине и земаља АСЕАН-а достигла је вредност од 878,2 милијарде долара, што је невероватан раст од 28,1 одсто у односу на исти период претходне године. Током последње деценије, просечан годишњи економски раст земаља АСЕАН-а износио је 3,9, док је стопа раста светске економије износила 2,6 одсто.
Размену роба и услуга између Кине и земаља АСЕАН-а прате и улагања. До јула ове године, вредност међусобних инвестиција Кине и земаља АСЕАН-а премашила је 380 милијарди долара. Према подацима објављеним у кинеској штампи, више од 6.500 кинеских предузећа директно је инвестирало у земље АСЕАН-а.

Инфраструктурни преображај региона доноси прве економске плодове

Уз то, иницијатива "Појас и пут" председника Си Ђинпинга проширила је тржишта у том делу света, видно побољшавајући железничку, поморску, путну и технолошку инфраструктуру.

Ево најбаналнијег примера.

Железница Кина – Лаос, дуга 1.035 километара, узима се за идеалан је пример домета сарадње Кине и АСЕАН-а. То је модерна железница која повезује главни град Лаоса Виентијан са Кунмингом, главним градом кинеске провинције Јунан.

Званични подаци показују да је само туристички приход области Луанг Прабанг у Лаосу, за две године постојања ове пруге, износио 216 милиона долара. Очекује се да ће број туристичких путовања у поменуту област Лаоса ове године са око пола милиона порасти на милион, уз приход од око 360 милиона долара.

Пруга Кина – Лаос већ је продужена до Тајланда, смањујући време транспорта робе из те земље у Кину за више од једне трећине.

Оваквих примера има још сијасет, од сарадње у области поморског транспорта до дигиталне трговине и финансија.

Замислите Европу...

То је за Европу, фаталистички укопану у вазални однос према САД и рат у Украјини, данас потпуно другачији амбијент. Замислите Европу, одредницу Европска унија намерно изостављам, која је укључена у све динамичнији развој сарадње са Русијом, Турском, Блиском истоком, Африком, Великом Британијом и САД, на равноправним основама, без увођења санкција, подршке сецесионистима и без подршке ширењу НАТО савеза ка руским границама.

Можда је то у европском случају утопија и можда ће се наћи неко ко ће се овој визији насмејати, али сви заједно треба да будемо свесни да таква "утопија" постоји већ пола века на Далеком истоку и на југоистоку Азије, где се поменуте међусобне трзавице и лоше историјско наслеђе држе под контролом и не дозвољава да букну на радост одлазећег светског хегемона.

"Дошао сам због развоја, мира, пријатељства и сарадње"

Кину на самиту земаља АСЕАН-а у Џакарти представља премијер Ли Ћијанг који је по доласку у Џакарту саопштио да је Кина спремна да ради са свим странама, како би источна Азија била важан мотор глобалног развоја.

Колико Кина важности даје самиту АСЕАН-а, видљиво је по Лијевим активностима. Он је присуствовао или ће присуствовати 26. састанку лидера Кине и земаља АСЕАН-а (10+1), 26. састанку лидера АСЕАН-а и Кине, Јапана и Републике Кореје (10+3) и 18. самиту Источне Азије.
У Европи, која није способна да самостално креира и води властиту политику, такви формати регионалних иницијатива не постоје или не функционишу.

Уосталом, обраћајући се домаћинима на пријему добродошлице, који је приредила кинеско-индонезијска пословна заједница, премијер Кине је рекао да долази због развоја, мира, пријатељства и сарадње.

Ни речи о санкцијама, условима, неиспуњеним стандардима, притисцима и претњама. Сетимо се само једне од најважнијих вести са прошлогодишњег Самита Г20 о томе ко је хтео да се фотографише са Сергејом Лавровим, а ко није хтео.

Из Џакарте, ни слова лекција попут оних које (нам) бирократе из Вашингтона и Брисела непрекидно држе. Извештаји са самита у Џакарти, када би их било више у нашим медијима, скоро да би нам због тога били нечитљиви.

Овај текст није идеализација односа Кине са зељама југоистока Азије.

Овај текст је мала похвала неспорној чињеници да су тамошње нације, након француске и америчке злочиначке авантуре у Вијетнаму, упркос изазовима којих није (било) мало, успеле да одрже регионалну стабилност и постану најдинамичнији привредни и развојни регион света.

Приступање Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у југоисточној Азији, потписан ове недеље у Џакарти, скроман је, али за малу европску земљу довољан приступ тамошњим тржиштима и иницијативама у које треба да се укључујемо кад год можемо.

image