Русија

Руски бродови "Громки" и "Рeзки" упловили у кинеску луку: Почињу војне вежбе "Поморска сарадња 2024"

Посаде бродова Ратне морнарице Русије и Кине извешће вежбе противваздухопловне одбране и противподморничких операција уз ангажовање поморске противподморничке авијације

Корвете "Громки" и "Рeзки" Тихоокеанске флоте упловиле су у кинеску луку Џанђанг како би учествовале у заједничкој поморској вежби "Поморска сарадња – 2024", Ратне морнарице Русије и Ратне морнарице Кине, која ће бити одржана од 15. до 17. јула.

Министарство добране Руске Федерације објавило је снимак руских бродова на пристаништу у кинеској луци које су дочекали представници поморских снага Народноослободилачке армије Кине, амбасаде Русије и локалне администрације.

Посаде бродова Ратне морнарице Русије и Кине извешће вежбе противваздухопловне одбране и противподморничких операција уз ангажовање поморске противподморничке авијације.

Након што су се руски бродови усидрили у кинеској луци Џанђанг, почела је церемонија отварања вежбе "Поморска сарадња 2024".

Руску ратну морнарицу током боравка у кинеској луци чекају заједнички састанци руководилаца вежбом, на којем ће посаде морнарица обеју земаља утврдити етапе вежбе. Након тога ће уследити састанак радних група две земље о епизодама вежбе, практичне обуке, израде планираних акција на мапи. Вежбе неће проћи без културног програма за посаду руских бродова као и без посете локалних атракција и заједничких спортских догађаја, прецизирали су у руском Министарству одбране.

Заједничке војне вежбе оружаних снага Народне Републике Кине и Руске Федерације имају за циљ да продубе стратешко партнерство и покажу одлучност и способности две стране у заједничком супротстављању безбедносним претњама, саопштило је раније кинеско Министарство одбране.

"У складу са годишњим планом и билатералним споразумима Кине и Русије, почетком јула, у воденом и ваздушном простору у близини града Џанђанг на југу земље, војске две земље почеле су заједничке вежбе 'Поморска сарадња 2024'", наводи се у саопштењу.

Од 15. до 17. јула одржаће се практична фаза вежбе током које ће посаде бродова посаде руске и кинеске морнарице извести заједничке вежбе ПВО и противподморничке вежбе.

Прва заједничка поморска вежба руске и кинеске ратне морнарице одржана је 2005. године у Жутом мору, а од 2012. године редовно се одржавају у разним регионима.

image