Свет

Заједничке поморске вежбе на Блиском истоку: Шта Русија, Кина и Иран поручују Западу?

Москва, Пекинг и Техеран настављају са јачањем војне сарадње, а поморске вежбе у Оманском заливу одржавају се шесту годину заредом
Заједничке поморске вежбе на Блиском истоку: Шта Русија, Кина и Иран поручују Западу?www.globallookpress.com © Iranian Army Office

Поморске снаге Русије, Кине и Ирана шесту годину заредом учествују у поморским вежбама познатим као "Поморски безбедносни појас 2024" у Оманском заливу.

Вежбе, у којима учествује више од 20 бродова из три земље, имају за циљ јачање поморске сарадње и очување регионалног мира и стабилности, наводи се у саопштењу кинеског Министарства одбране.

Иако је реч о редовним вежбама које се организују већ неколико година, оне се ове године одржавају у измењеном геополитичком контексту – с обзиром на повећане тензије на Блиском истоку након избијања рата у Појасу Газе и кризе у Црвеном мору.

Ирански адмирал Амролах Нозари рекао је да вежбе покривају 17.000 квадратних километара мора у области од стратешког значаја за цео свет.

"Ова област обухвата три од пет светских стратешких мореуза, смештених у северном региону Индијског океана, који је кључно чвориште за енергетски и трговински саобраћај на глобалном нивоу", рекао је Нозари, а преноси иранска новинска агенција Тасним.

Поморске вежбе "Поморски безбедносни појас" одржавају се сваке године од 2018. Поред три сталне земље учеснице, вежбама су присуствовали представници оружаних снага Азербејџана, Индије, Казахстана, Омана, Пакистана и Јужне Африке.

Који бродови учествују?

Према доступним информацијама, познато је да у вежби учествује 20 бродова. Између осталих, учествују кинески разарач "Урумки" класе "тип 52", фрегата "Линји" класе "тип 54а", руска крстарица "Варјаг" класе "слава" и фрегата "Маршал Шапошников" и иранске фрегате "Алборз" класе "алванд" и "Јамаран" класе "моџ".

Према речима портпарола вежби, адмирала Мустафе Таџадинија, циљ заједничких активности је учвршћивање међусобне сарадње три државе, унапређење трговине и способности за борбу против тероризма и пиратерије, затим подршка хуманитарним активностима и размена информација.

Имајући у виду наоружање свих поменутих бродова, нема сумње да је "Поморски безбедносни појас 2024" и својеврсна порука за САД и морнарице других држава које учествују у операцији "Чувар просперитета".

Наиме, ови бродови имају богат арсенал наоружања, а најмоћнија средства сваког њих јесу противбродске крстареће ракете и противподморничка торпеда велике разорне моћи.

Првог дана вежби, бродови три земље извели су заједничко тактичко маневрисање у оквиру одређених поморских територија, а спроведене су и вежбе пуцања и борбе против беспилотних летелица и беспосадна пловила.

Другог дана одржани су вежбе борбе против пиратерије, док су за последњи дан вежби заказане су заједничке борбене обуке морнара из различитих земаља.

Поморске вежбе – пројекција моћи земаља учесница

Како наводи директор међународних безбедносних студија у истраживачком центру РУСИ у Лондону Нил Мелвин, поморска вежба је део "дугорочног обрасца све ближе сарадње три државе".

"То није баш савез, али постоји све већи ниво координације. То је такође сигнал Западу да они нису једине 'силе у граду' у области која је стратешки значајна", рекао је он за портал "Нешенал".

Војни аналитичар Тим Рипли сматра да вежбе које се одржавају толико далеко од матичних лука показују да морнарице ове три земље имају могућност пројекције сопствене моћи.

"Ово показује да Британци и Американци очигледно нису једина сила у региону Црвеног мора. Они морају да примете да и други имају интересе", нагласио је он.

Вежбе "Поморски безбедносни појас 2024" одржавају се релативно близу обала Јемена и теснаца Баб ел Мандеб, који је последњих месеци постао једно од светских жаришта, након што су Хути крајем прошле године почели са нападима на бродове наводно повезане са Израелом у знак солидарности на становништвом Газе.

Запад је крајем децембра на то одговорио формирањем коалиције земаља и покретањем операције "Просперити гардијан", која за циљ има спречавање напада Хута. САД и Велика Британија су отишле корак даље и 12. јануара су започеле серију удара на положаје Хута у самом Јемену.

То значи да се војни бродови већине водећих светских поморских сила данас налазе на истом географском простору.

Ипак, како пише "Глобал тајмс", циљ вежби је искључиво успостављање поморске безбедности, као и да оне нису усмерене против трећих земаља.

image
VV inauguration
banner