Русија

Москва: Атентати на председнике и политичаре су традиција у САД

Москва је пре тачно два месеца пре атентата на Трампа упозорила да поједини амерички званичници позивају на "елиминисање председничког кандидата" и позвала америчке службе да реагују, подсетила је званична представница руског Министарства спољних послова
Москва: Атентати на председнике и политичаре су традиција у САДGetty © artolympic

Атентати на политичке личности, председнике и председничке кандидате у САД су традиција, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова за "Русија 24".

И сам председник САД Џозеф Бајден је признао да су такви догађаји болна стварност унутрашњег политичког живота САД, подсетила је Захарова.

"Али, Бајден није рекао све. Требало је да дода да је то не само болна манифестација унутрашњег политичког живота САД, већ и њихова традиција", рекла је званична представница руског министарства спољних послова.

Руско Министарство спољних послова је пре два месеца објавило списак свих атентата, успелих и неуспелих, на америчке председнике које су извршили сами Американци, почев од 1835. године, навела је Захарова.

Цео свет полази од убиства председника Џона Кенедија, највероватније јер је то био најкрупнији догађај, јер га је пратио уживо пратио сваки човек на свету – али, подсећа, да постој десетине таквих злочина.

"Код њих је то традиција која, нажалост, прелази у норму. Та традиција се не прекида, не нарушава и још се додатно стимулише. То је, дакле, већ норма. Није у складу са законом, али они поводом тога ништа не раде", рекла је руска званичница.

Пре тачно два месеца управо је Захарова детаљно говорила о вековној америчкој традицији атентата и убистава америчких председника, па је данас нагласила да је "у Вашингтону време за узбуну".

У тој објави је истакла да је необјашњиво као нико од америчких званичника и служби које штите демократију није обратио ни најмању пажњу да то што се унутар Америке позива на убиство Доналда Трампа.

"То је све било толико очигледно и дивље да се прати. Људи, и то не неке маргинализоване групе, већ они Американци који се налазе на високим дужностима и са статусом, а под статусом подразумевам да су имали могућност да утичу на ситуацију – они су слоганима, отворено су говорили да треба ликвидирати Трампа", навела је Захарова.

То се, према њеним речима, није дешавало на интернету са скривених налога, већ у јавним обраћањима. Један од оних који је јавно заговарао убиство Трампа је и конгресмен Ден Голдман – то је била његова званична полиција, навела је Захарова.

Друго име које је навела је Роберт Кејган, амерички политиколог, јавна личност и, веровали или не – муж Викторије Нуланд. "Постоји потврда да је позивао на убиство Доналада Трампа. Они су имали свој наратив и јавно су наводили зашто би убиство Трампа било легитимно", рекла је Захарова.

Сејање мржње је норма за америчку политику

Медији покушавају да схвате који је мотив, али понашају се као деца – "какав црни мотив, колико година се распаљује мржња према конкретним политичарима", навела је Захарова.

Не ради се о критици, или дебати, нити о покушају да се утихне алтернативна тачка гледишта – у САД распаљују мржњу која за нездраве и људе и маргиналне групе представља позив на акцију, нагласила је Захарова.

Америчка тзв. демократија се не бори против тога ни у оквиру унутрашњег политичког живота САД, нити у спољној политици – сејање мржње је норма за америчку спољну политику, америчке медије и званичнике, оценила је она.

"За њих је норма се распирује мржња према другим државама, земљама и народима. Не да се критикује или доводи у сумњу нечији курс – већ управо расписивање мржње", нагласила је она.

Циљ је, како је истакла, да се у људима пробуди култ масовне мржње и злобе, тоталног непријатељства до тог нивоа да се учини легитимним елиминација опонента, објаснила је Захарова.

"То је проблем америчке демократије, живота, стила и нације. На то треба сада да се фокусирају", поручила је Захарова.

Цела Америка се пита како то да полиција и службе нису реаговале на позиве очевидаца који су приметили атентатора на крову неколико минута пре него што је запуцао, навела је Захарова и додала:

"Актуелне америчке власти троше стотине милијарди долара за подршку кијевског режима. Можда је време да те милијарде долара ипак потроше за спонзорисане унутрашњих специјалних служби како би код себе осигурали мир и ред", предложила је Захарова.

image