Русија

Министарство за ванредне ситуације: Терористи су Крокус запалили бензином или Молотовљевим коктелом

Аутоматски системи за гашење пожара у згради нису дизајнирани да гасе паљевине коришћењем запаљивих течности, рекао је директор одељења за надзорне активности и превентивни рад Министарства за ванредне ситуације Русије
Министарство за ванредне ситуације: Терористи су Крокус запалили бензином или Молотовљевим коктеломwww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

Терористи су у нападу на "Крокус сити хол" на периферији Москве, када је убијено 145 људи и повређено преко 550, користили бензин или Молотовљев коктел да запале салу, рекао је директор одељења за надзорне активности и превентивни рад Министарства за ванредне ситуације Русије (МЧС) Сергеј Воронов за "Росијскују газету".

"Ја и даље не знам шта су користили, или бензин или Молотовљев коктел", рекао је Воронов и навео да аутоматски системи за гашење пожара у згради нису дизајнирани да гасе паљевине коришћењем запаљивих течности.

Како је Воронов објаснио, за такве категорије просторија и не постоји потреба да се постављају такви системи противпожарне заштите.

Оно што је прописано као обавезни за противпожарни систем и безбедност не узима у обзир терористичке нападе је намерно подметање пожара, објаснио је он.

У току су испитивања у оквиру кривичног дела, утврђује да ли су радили системи за упозорење и гашење пожара, навео је.

Четири наоружана нападача упала су у "Крокус сити холу" 22. марта уочи рок концерта, отворили су ватру на окупљене и људе на које су наилазили, а онда су запалили концертну салу.

Осумњичени починиоци су приведени убрзо након напада док су покушавали да побегну аутомобилом према украјинској граници. Од тада је ухапшено скоро десетак њихових саучесника.

Терористичка организација позната као Исламска држава (ИСИС) преузела је одговорност за напад. Међутим, Москва је сугерисала да је Кијев користио исламистичку групу као свог "заступника". Украјина је негирала било какву умешаност, док је Запад инсистирао да сви докази указују на ИСИС као јединог кривца.

image