Русија

Шеф ФСБ-а: Кијевски обавештајци умешани у терористички напад на "Крокус сити хол"

Украјинске и западне шпијунске агенције регрутовале су агенте да изврше нападе унутар Русије, каже Александар Бортников
Шеф ФСБ-а: Кијевски обавештајци умешани у терористички напад на "Крокус сити хол"Getty © Anadolu / Contributor

Украјинске обавештајне службе биле су умешане у смртоносни терористички напад на концертну салу "Крокус сити" у близини Москве у марту, рекао је директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников.

"Украјинске и западне обавештајне службе проширују круг могућих извршилаца, регрутованих да почине злочине високог профила унутар Русије", рекао је Бортиков током виртуелног састанка Националног антитерористичког комитета (НАЦ).

Кијев и његове стране присталице такође помажу "међународним терористичким организацијама" које обучавају и обезбеђују опрему за те људи, додао је.

"Прави пример (таквих активности) је умешаност украјинске војне обавештајне службе у терористички напад на 'Крокус Сити хол" у близини Москве који смо ми установили", нагласио је шеф ФСБ.

Главне мете украјинских западних обавештајаца су млађи људи и радници мигранти, рекао је он.

У нападу на "Крокус сити хол" 22. марта убијено је 145 људи, док је више 550 повређено. Четири наоружана нападача упала су у зграду уочи рок концерта, отворивши ватру на окупљене пре него што су је запалили.

Осумњичени починиоци - сви држављани Таџикистана - приведени су убрзо након напада док су покушавали да побегну аутомобилом према украјинској граници. Од тада је ухапшено скоро десетак њихових саучесника.

Терористичка организација позната као Исламска држава (ИСИС) преузела је одговорност за напад. Међутим, Москва је сугерисала да је Кијев користио исламистичку групу као свог "заступника". Украјина је негирала било какву умешаност, док је Запад инсистирао да сви докази указују на ИСИС као јединог кривца.

image