Русија

Руско тужилаштво тражи 18 година затвора за америчког новинара Гершковича због шпијунаже

Гершкович и даље тврди да је невин, а Москва да има јаке доказе који указују на шпијунажу. Коначна пресуда биће донета данас
Руско тужилаштво тражи 18 година затвора за америчког новинара Гершковича због шпијунажеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Руско тужилаштво тражи 18 година строгог затвора за америчког новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича, за којег Москва тврди да се током рада на територији Русије бавио шпијунажом, преноси ТАСС. 

Како је саопштено из суда, Гершкович не признаје кривицу. 

Коначна пресуда биће донета данас. 

Прва седница суда одржана је 26. јуна. 

САД су јуче званично поручиле да ће наставити да раде на ослобађању Гершковича.

Поводом ситуације са америчким новинаром, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је пре два дана да постоје непобитни докази да се он бавио шпијунажом. О његовој размени се, како је додао, преговара са америчким службама још од 2021. године. 

На тему Гершковича говорио је крајем јуна и Доналд Трамп. Он је обећао да ће успети да договори његово ослобађање, уколико поново победи на америчким председничким изборима. 

Председник Русије Владимир Путин потврдио је почетком јуна да Вашингтон "заиста предузима енергичне кораке у циљу његовог ослобођења", уз коментар да споразум може бити постигнут само по принципу реципроцитета.

image