Свет

Ухапшени новинар "Волстрит џорнала" оптужен за шпијунажу

Еван Гершкович се терети за шпијунажу након што је, поступајући по упутствима САД, прикупио информације које представљају државну тајну о активностима предузећа руског војно-индустријског комплекса
Ухапшени новинар "Волстрит џорнала" оптужен за шпијунажуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Недавно ухапшени новинар "Волстрит џорнала" Еван Гершкович је оптужен за шпијунажу, рекао је за "Интерфакс" извор упознат са ситуацијом.

Гершкович се на основу руског Кривичног законика терети за шпијунажу након што је "поступајући по упутствима САД прикупио информације које представљају државну тајну о активностима једног од предузећа руског војно-индустријског комплекса".

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије претходно је ухапсила Гершковича због шпијунаже у корист америчке владе, а прети му казна од десет до двадесет година затвора. 

Лефортовски суд Москве је усвојио захтев за истрагу Гершковича и одредио два месеца притвора, преносе РИА Новости. 

Гершкович је, како преносе руски медији, прикупљао податке о једном предузећу руског војно-индустријског комплекса, а приведен је у Јекатеринбургу, четвртом по величини граду Руске Федерације.

"Заустављена је противзаконита акција дописника америчког листа 'Волстрит џорнал' из Москве Евана Гершковича, рођеног 1991. године, који је акредитован за присуство конференцијама руског Министарства спољних послова. Сумња се да је учествовао у шпијунажи у интересу америчке владе", саопштио је тада ФСБ.

image