Русија

На иницијативу Ирана: Земље БРИКС-а ускоро повезују платне системе?

Најважнији елемент у јачању финансијског суверенитета БРИКС-а јесте стварање независне платне инфраструктуре, која је отпорна на притисак санкција, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко
На иницијативу Ирана: Земље БРИКС-а ускоро повезују платне системе?www.globallookpress.com © Sergey Elagin/Business Online

Земље чланице БРИКС-а разговарају о иранској иницијативи за повезивање националних платних система унутар те групе, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Андреј Руденко.

"Разматрају се различите, укључујући иранске, опције за повезивање финансијских тржишта земаља БРИКС-а. Пребацивање обрачуна у националне валуте и увођење нових механизама за међусобна поравнања", казао је Руденко, коментаришући предлог Техерана да повеже платне системе чланице БРИКС-а, по узору на интеграцију платних система Мир и Шетаб.

Руденко је нагласио да је најважнији елемент у јачању финансијског суверенитета БРИКС-а "стварање независне платне инфраструктуре, која је отпорна на притисак санкција".

Истовремено, према његовим речима, наставља се расправа о иницијативи коју је изнео Иран, али да је "прерано говорити о коначним параметрима".

Председник Централне банке Ирана Мохамед Реза Фарзин састао се 4. јула у Санкт Петербургу  са шефицом Централне банке Руске Федерације Елвиром Набиулином, након чега је саопштио да су стране на састанку усагласиле завршетак рада на интеграцији руског платног система Мир и иранског Шетаба, а такође су потписале споразум о обезбеђивању ликвидности националних валута за комерцијалне трансакције.

Према речима шефа иранске централне банке, Иранци ће од 22. августа моћи да подижу рубље са платних картица Шетаб на свим руским банкоматима.

Планирано је да се у наредним фазама пројекта, Русима омогући да користе Мир картице у Ирану, а власници Шетаба да плате иранском банковном картицом у руским продавницама.

image