Свет

Све тешња сарадња Русије и Ирана: Трговина у националним валутама и ново гасно чвориште

Не зависимо од оних који покушавају да ометају развој наших привреда, истакао је заменик премијера РФ
Све тешња сарадња Русије и Ирана: Трговина у националним валутама и ново гасно чвориштеGetty © Photo by Tom Stoddart/Getty Images

Русија и Иран су близу томе да комплетну трговину обављају у националним валутама и преко својих банкарских система, изјавио је потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак.

"Готово у потпуности смо прешли на обрачуне у националним валутама и преко националних платних система. То нам омогућава да не зависимо од оних који покушавају да ометају развој наших привреда", рекао је Новак на пријему у поводом 45. годишњице Исламске револуције у Ирану.

Додао је да две земље имају много тога заједничког, да успешно сарађују и у билатералном и мултилатералном формату.

"Наши ирански пријатељи су приступили Шангајској организацији за сарадњу и БРИКС-у. Такође, постоји огроман потенцијал за развој сарадње с Русијом и свим чланицама ових организација", истакао је Новак, који је у мају 2022. рекао да Русија и Иран разматрају повезивање платних система Мир и Шетаб, као и националних система за пренос финансијских порука.

Изградња гасног чворишта у Ирану

Новак је рекао и да руске и иранске компаније преговарају о стварању гасног чворишта у Ирану и развоју гасних поља.

"Радимо у овој области, и наше компаније сарађују", рекао је Новак упитан да ли ће међувладина комисија 28. фебруара расправљати о стварању гасног чворишта и да ли је тамо могуће потписати споразум о заједничким гасним пројектима.

Ирански министар за нафту Џавад Овџи додао је да је иранска влада дефинисала заједничке пројекте с руском нафтном компанијом "Гаспром", да приводи крају преговоре и да очекује да ће ти пројекти ускоро бити спроведени у дело.

Раније је саопштено да Иран, уз учешће Русије, Катара и Туркменистана, планира да формира гасно чвориште у индустријском региону Асалује, који се налази у провинцији Бушер на северној обали Персијског залива.

image
VV inauguration
banner