Русија

Путин: Цела Русија подржава напредак нових региона

Руски председник је поручио да се ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област укључе у националне пројекте као и да се на тим територијама створе достојни услови за живот и рад
Путин: Цела Русија подржава напредак нових региона© Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Цела Русија подржава Донбас и Новоросију у успостављању мирног живота на територијама које су вековима биле саставни део наше земље, рекао је председник Владимир Путин на састанку о друштвено-економском развоју нових региона Руске Федерације.

За становнике нових руских региона, односно Запорошке и Херсонске области, Доњецке и Луганске Народне Републике, морају да се обезбеди услови за живот и рад, навео је руски председник.

Због тога би Донбас и Новорусија морали да буду укључени у националне пројекте и и да им се омогући једноставнији приступ инструментима подршке, навео је Путин.

Постоји циљ да се до 2030. године ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област у кључним областима подигну на ниво какав је у другим деловима Русије, како би биле део јединственог правног, културног и образовног простора Руске Федерације, додао је Путин.

"У ту сврху спроводи се посебан свеобухватни програм друштвено-економског развоја четири региона. У програму не учествују само федерални ресори, већ и 26 државних предузећа, као и 82 конститутивна ентитета Федерације, која су преузела покровитељство над одређеним регионима и насељима", навео је.

У новим конститутивним ентитетима Руске Федерације је отворено преко 500 филијала и експозитура банака, додао је руски председник.

Састанку присуствују представници нових региона као и министар одбране Андреј Белоусов, директор Националне гарде Виктор Золотов и директор ФСБ  Александар Бортников.

image