Русија

Путин: Донбас и Новорусија су део Велике Русије, људска права су једнака

Председник Русије изјавио је да ће у наредном периоду бити донете системске мере како одговорити на дискриминацију руских држављана у иностранству, као и даће се решити питање амнестије за одређене категорије жена које се налазе у затвору
Путин: Донбас и Новорусија су део Велике Русије, људска права су једнака© Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин позвао је да се не праве непотребне разлике између нових и осталих региона Руске Федерације.

"И Новорусија и Донбас су део Велике Русије", реаговао је Путин на састанку са члановима Савета за људска права и њихову опаску да медицинска заједница у поменутим крајевима пружа једнаку подршку шефу државе.

Председник Русије нагласио је да је неопходно да се веома озбиљно схвате поштовање људских права у новим регионима Руске Федерације.

Када су у питању случајеви русофобије и дискриминације руских држављана који живе у иностранству, Путин је рекао да ће заједно са Саветом за људска права, Министарством спољних послова и Владом Русије бити развијене системске мере и донете одлуке о томе како да се одговори на те појаве.

"Оно са чиме се суочавамо захтева да будемо пажљиви према овим процесима, захтева наше прилагођавање у односима са државама у којима се дешавају овакве ствари, и захтева наш пажљив однос према људима који желе да се врате у своју отаџбину. Наравно, за то су потребне неке системске мере", рекао је Путин.

Руски председник је напоменуо да ће приступи овим процесима тек бити формулисани. 

"Не мислим да ће срећа доћи у домове оних који воде такву политику", закључио је Путин.

Он је додао да је неопходно донети одлуке о амнестији за одређене категорије жена које се налазе у затвору због ненасилних злочина.

Чланица Савета за људска права, Ева Меркачева, замолила је Путина да помилује све жене које су починиле ненасилне злочине, које имају малолетну децу, као и жене које су први пут починиле ненасилна кривична дела, у чијим случајевима нема жртава или који нису против њиховог ослобађања.

"Што се тиче жена у затвору: примери које сте дали су убедљиви. Мислим да је потребно припремити и донети одговарајуће одлуке, укључујући и амнестију за одређене категорије жена које се налазе у затвору", навео је Путин као одговор.

image
VV inauguration
banner