Русија

Кремљ: На Западу се јако боје РТ-а

РТ је скромна, али врло ефикасна медијска организација, оценио је Дмитриј Песков
Кремљ: На Западу се јако боје РТ-аGetty © Misha Friedman / Stringer

Руска телевизија РТ је сатанизована на Западу, њу су забранили и законом, и јако је се боје, али то је, у ствари, једна врло скромна, али ефикасна организација, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он наглашава да су руски медији буквално избачени из Европе.

"Нашег малог, скромног РТ-а, којег су сатанизовали, сви у свету се јако плаше као да је то нека глобална корпорација. Она је, заправо, прилично скромна организација, али веома ефикасна, талентована", поручио је Песков на "Фестивалу нових медија" у Русији.

Подсетимо, након почетка СВО Запад је блокирао низ руских медија, а одређена ограничења почела су још 2016, када је Европски парламент усвојио резолуцију, у којој је истакнута потреба да се "пружи отпор руским медијима".

За главне претње Европи проглашени су РТ и Спутњик, чије је емитовање данас забрањено у ЕУ.

Ипак, упркос свим забранама, подаци објављени на сајту британског парламента од ове године показују да је "глобална покривеност међународних операција руских медија можда и већа него покривеност западних медија". У извештају из Лондона се даље наводи да РТ и Спутњик настављају да раде у кључним стратешким регионима попут Латинске Америке и Африке. 

Када је реч о Европи, Србија се истакла као једина оаза медијских слобода када су у питању руски медији, будући да је 2022. године отворена редакција РТ Балкан, а Спутњик ради од 2015. Ова чињеница, између осталог, представља трн у оку ЕУ, која константно осуђује отварање канцеларије РТ у Београду и од Београда тражи да се усклади са одлуком ЕУ о цензури руских медија.

Притисцима Европе недавно је подлегла суседна Црна Гора, која је одлуком владе од 25. јуна забранила емитовање руских медија. 

image