Србија и Балкан

Усвојен Билчиков извештај о Србији: Траже укидање РТ и Спутњика, жале због неувођења санкција Русији

Билчик почетком јуна стиже у Београд са чланом Делегације парламентарног Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ Матјажом Немецом како би разговарао о данас усвојеном извештају
Усвојен Билчиков извештај о Србији: Траже укидање РТ и Спутњика, жале због неувођења санкција Русији© FOTO TANJUG/ EP/ ALEXIS HAULOT/bs

Посланици Европског парламента усвојили су данас извештај о напретку Србије са 508 гласова за, 76 против и 37 уздржаних.

У сали је у току гласања било присутно 621 од 705 европосланика, преноси Танјуг.

Нацрт извештаја је у фебруару представио известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, а на тај текст посланичке групе поднеле су скоро 500 амандмана од којих су неки постали компромисни амандмани.

Билчик је за Танјуг рекао да је задовољан усвајањем извештаја о Србији, да је свестан да има доста критичких тачака, али да је избалансиран јер садржи и доста позитивних оцена о напретку.

"По мени извештај садржи доста добрих елемената. Тражили смо већи напредак у три области од наших српских партнера и спремни смо да радимо заједно са њима. Једно су унутрашње реформе, ту смо поздравили уставне промене због правосудног система, али ту реформе треба да се наставе. Ту је и слобода медија", рекао је он и додао да ЕП жели да буде сигуран да су новинари заштићени и да могу слободно и независно да обављају свој посао.

Друге две битне ствари су, како каже, напредак у дијалогу и усклађивање Србије са спољном политиком ЕУ.

"Поздрављамо постигнуто у Бриселу и Охриду али кључна је имплементација. Без одлагања треба формирати ЗСО. Не желимо тензије већ решења у региону. Желимо да Србија ради и остане уз нас и донесе стриктне мере против Русије. Србији је место у Европи", рекао је Билчик за Танјуг и додао да има простора да се са српским партнерима ради на приближавању Србије ЕУ.

Билчиков извештај је усвојен у форми Резолуције, које немају правно обавезујући карактер.

"Надам се да мој извештај може да охрабри Србију на њеном будућем европском путу у овим тешким временима. Радујем се разматрању извештаја у Београду", поручио је на Твитеру Билчик, који ће, почетком јуна доћи у Београд са чланом Делегације парламентарног Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ Матјажом Немецом како би разговарао о данас усвојеном извештају о Србији.

Србија мора да се усклади са ЕУ, али и да се усклади са рестриктивним мерама, поручио је Билчик и додао да су потребне темељне одлуке у вези са владавином права, правосуђем и борбом против организованог криминала и корупције.

У извештају се, између осталог, Србија позива да се усклади са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности РТ Балкан и Спутњика.

Изражава се и жаљење због и даље ниског нивоа усклађености Србије са спољном политиком ЕУ, посебно у контексту сукоба у Украјини и подвлачи чињеница да Србија, као земља кандидат, мора да се придржава принципа и политике ЕУ.

"Примећује се усклађивање Србије са ЕУ у гласању за релевантне резолуције Генералне скупштине УН и суспензију Русије из Савета за људска права. Међутим, ЕП изражава жаљење због чињенице да Србија доследно није успевала да се усклади с рестриктивним мерама ЕУ против Русије, као и због блиских односа Србије с Русијом", пише у извештају.

Такође, констатује се да су кључне компоненте српске спољне политике у директној супротности са ставовима ЕУ, укључујући потписивање споразума којима се утврђују заједнички спољнополитички приоритети Србије и Русије за период 2023–2024, и састанке с високим званичницима из Русије који се налазе на листи санкција ЕУ.

image