Русија

Кремљ о турнеји Азова Европом: Одвратно, Кијев је колевка неонацизма

Украјинска 3. јуришна бригада у чијем саставу су борци неонацистичког батаљона "Азов" путује Европом како би "проширила истину о служби и приче са прве линије фронта", али њена турнеја је већ добила негативне критике домаћина
Кремљ о турнеји Азова Европом: Одвратно, Кијев је колевка неонацизмаwww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko/Keystone Press Agency

Турнеја батаљона "Азов", који је у Русији проглашен терористичком организацијом, европским градовима је "одвратна појава" и још један доказ да Кијев жири неонацистичку идеологију, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Путовање неонацистичких бораца Европом још једном потврђује да је Русија на правом путу, додао је портпарол и нагласио да је главни задатак Москве да настави Специјалну војну операцију и оствари циљеве које је поставио руски председник Владимир Путин.

Кијевски режим је постао једна од европских колевки у којој нацизам добија нови живот, нагласио је Песков.

Према његовим речима, западни медији су спремни да подрже и најружнију манифестацију кијевског режима само да би се наставио рат до последњег Украјинца.

Наиме, украјинска 3. јуришна бригада у чијем саставу су борци батаљона "Азов" путује Европом где ће обићи девет градова у Пољској, Немачкој, Холандији, Белгији, Чешкој и Литванији од 21. јула до 2. августа.

Циљ путовања је да се прошири "истина о њиховој служби и приче са прве линије фронта", а како би се што више људи подстакло да подржи Украјину у сукобу против Русије.

Међутим, турнеја је већ наишла на проблеме – холандска друштвена организација "Вмо Радар" у Ротердаму је објавила да више не планира да буде домаћин "контроверзног догађаја због негативне медијске пажње".

На једној од фотографија на друштвеним мрежама, један одчланова "Азова" је посетио музеј Аушвиц носећи мајицу са цитатом Адолфа Хитлера. Тим поводом реаговао је портпарол музеја Бартош Бартизел, поручивши да промовисање садржаја и симбола повезаних са нацистичком идеологијом на овом јединственом месту нарушава сећање на жртве, што је неприхватљив чин и за осуду.

Такође, бројни локални политичари су негативно критиковали путовање украјинског батаљона и у њему препознали намеру да се што више Украјинаца, који се налазе ван своје земље, позове на повратак кући и борбе на фронту.

Локална Ротердамска партија "Лeифбар" назвала је окупљање непожељним са "доста нејасноћа". Представник странке Симон Кулеманс је приметио да "постоји много других начина да се информишете о рату" и да "овако контроверзан састанак није неопходан". Притом, како је истакао, догађај није био политички неутралан.

Из украјинског батаљона су касније потврдили да догађај није отказан само у Ротердаму, већ и у Берлину, Бриселу и Келну, а постоје потешкоће и са уговарањем састанака у Прагу и Вилњусу.

image