Русија

Ухапшен бивши заменик руског министра одбране Дмитриј Булгаков

Булгаков је радио као заменик начелника Министарства одбране од 2008. године и био је одговоран за логистику
Ухапшен бивши заменик руског министра одбране Дмитриј БулгаковGetty © Stringer/Anadolu

Бивши заменик министра одбране Русије Дмитриј Булгаков, ухапшен је због корупције и налази се у истражном затвору Бутирка, саопштио је ФСБ.

"Федерална служба безбедности Руске Федерације, заједно са Министарством унутрашњих послова и Истражним комитетом Русије, у оквиру кривичног поступка о корупцији ухапсила је бившег заменика министра одбране Руске Федерације, генерала армије Д.В. Булгакова. Он је смештен у истражни притвор 'Бутирка'", наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, у току су истражне радње и оперативне мере како би се утврдили разлози и услови који су довели до незаконитих радњи.

Извори РИА Новости открили су да је Булгаков осмислио систем за снабдевање руске војске неквалитетном робом и то по цени вишој од праве, а додаје се и да је заменик министра одбране лобирао да се потпишу споразуми са одређеним компанијама, за шта је добијао мито.  

"Говеђе месо је замењено свињетином и пилетином, а енергетска вредност оброка је смањена. Истовремено, војна лица нису добијала квалитетну храну, чак ни у условима Специјалне војне операције", објаснио је неименовани извор из безбедносних органа.

Званични представник руског истражног комитета Светлана Петренко изјавила је да случај, у који је умешан генерал, истражује Главно одељење Истражног комитета Русије, као и да се спроводе истражне радње ради утврђивања узрока и услова који су допринели његовом незаконитом деловању.

Наиме, Булгаков је радио као заменик начелника Министарства одбране од 2008. године и био је одговоран за логистику.

У септембру 2022. године разрешен је функције због преласка на друго радно место.

У последњих неколико недеља у Русији је приведено неколико високо позициониранихвојних званичника.

image