Русија

Москва одала почаст деци жртвама рата у Донбасу (ВИДЕО)

Представница ДНР у Москви Олга Макејева навела је да је од 2014. године у Донбасу, Новорусији и другим регионима Русије умрло 355 деце

Више од 1.500 активиста Младе гарде Јединствене Русије и Добровољачке чете одало је почаст деци жртвава рата у Донбасу, Новорусији и пограничним регионима Русије.

Учесници акције, међу којима и родитељи погинуле деце, положили су цвеће и плишане играчке на списак са именима жртава.

"Нацисти ударају дубоко у Русију, погађају прецизно, гађају болнице, стамбене зграде, цркве. Као резултат тога, деца гину у областима Херсон, Запорожје, Белгород, Брјанск, Курск, Магадан, као и на Криму и Севастопољу.Позвали смо представнике региона, који су такође на удару, да се придруже нашој акцији", казала је представница ДНР у Москви Олга Макејева.

Она је навела да је од 2014. у Донбасу, Новорусији и другим регионима Русије убијено 355 деце.

"Донбас је изгубио 308, Белгородска област 17, Херсонска област 12, Запорошка област девет, Курска област четворо, Брјанска област двоје, Магаданска област једно, а Крим и Севастопољ двоје деце", прецизирала је.

Заменица председника Државне думе Ана Кузњецова напоменула је да је најмлађе од погинуле деце било старо само неколико дана.

"Нека деца су умрла у стомаку, заједно са својом мајком. Само од почетка године било је 38 мртвих, а 30.000 је повређено", навела је Кузњецова.

Према речима сенатора Луганске Народне Републике Дарије Лантратове, у региону је погинуло 68 деце, а 228 је повређено.

"Ниједна породица није остала без подршке, сви добијају неопходну помоћ, али не смемо заборавити ниједну од ових прича, јер иза сваке од њих стоји бол, породична трагедија, неостварене наде, снови, неостварени планови", објаснила је.

Александар Амелин, шеф Централног штаба Младе гарде Јединствене Русије рекао је да се данас "поштује сећање на оно најдрагоценије што имамо": децу Донбаса, чији су животи стали због злочина украјинских власти.

"Ово је црни датум у календару за све нас. Никада нећемо заборавити ове злочине, који немају рок застарелости. Та деца, која су тек почела да живе, била су под гранатирањем, бомбардовањем стамбених насеља и погинули су у тим ваздушним нападима", навео је Амелин.

image