Русија

Пројекат "Билд на руском" под лупом руских власти: Означен за страног агента

Ознака страног агента додељена је Телеграм и Јутјуб каналима листа "Билд" на руском језику
Пројекат "Билд на руском" под лупом руских власти: Означен за страног агентаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Немачки пројекат "Билд на руском", који укључује канале на руском језику на мрежи Телеграм и платформи Јутјуб, Руска Федерација означила је за страног агента, јављају данас руски медији.

У саопштењу Министарства правде Русије наводи се следеће објашњење:

"Медиј 'Билд на руском' ширио је лажне информације о одлукама које доносе органи власти Руске Федерације и политици коју спроводе, као и друге лажне информације у циљу стварања негативне слике о Оружаним снагама Руске Федерације. Медиј се противио Специјалној војној операцији у Украјини и учествовао је у ширењу порука и материјала страних агената неограниченом броју људи".

Подсетимо, у складу са новим руским законом о регулисању рада страних агената, који је ступио на снагу 1. децембра 2022, она лица и организације која су добила статус страног агента у Русији од тога тренутка више не могу да примају страна финансирања и у обавези су да свој рад означе тако да то буде јасно истакнуто да се ради о страном агенту.

Москва је, такође, претходно забранила приступ низу медија ЕУ са територије Русије, што је био одговор на забрану Брисела да се од 25. јуна ове године онемогући приступ руским медијима РИА Новости, "Известија" и "Расијскаја Газета".

image