Свет

Или истрага, или суд: Да ли ТикТок крши Закон о регистрацији страних агената у САД

Председавајући за надзор Представничког дома дао је рок до 15. априла да се припреме документи о томе да ли министарство истражује популарну апликацију
Или истрага, или суд: Да ли ТикТок крши Закон о регистрацији страних агената у САД© Sean Gallup/Getty Images

Највише рангирани републиканац у Представничком дому Америке, Џејмс Комер, запретио је Министарству правде да у року од недељу дана утврди да ли ТикТок крши Закон о регистрацији страних агената (ФАРА) .

Наиме, према америчким законима страни агенти дужни су да се региструју.

Председавајући за надзор Представничког дома дао је рок до 15. априла да се припреме документи о томе да ли министарство истражује популарну апликацију за дељење видеа због кршења Закона о регистрацији страних агената, или ће у супротном информације затражити судским путем.

Ово је наведено у писму које је Комер послао у понедељак послао државном тужиоцу Мерику Гарланду.

Комер је изразио и забринутост у вези са Ал Џазириним операцијама у САД.

"Имамо значајне доказе да ТикТок и Ал Џазира раде по налогу страних директора, али они настављају да раде без регистровања", написао је републички конгресмен из Кентакија Комер.

Недостатак транспарентности одељења и даље поставља питања о његовој посвећености објективној примени ФАРА-е, пише "Блумберг".

Овај потез представља најновије препреке са којима се ТикТок суочава као одговор на све већу критику да представља претњу по националну безбедност САД јер је апликација у власништву кинеске компаније "Бајт денс".

Представнички дом прошлог месеца је усвојио закон који би приморао компанију са седиштем у Пекингу да прода апликацију или ће она бити забрањена у САД. Сенатори тренутно разматрају закон и шта би евентуално могли да промене.

Министарство правде је задржало став да ТикТок може да настави са радом у САД све док је одвојен од кинеског власника.

Званичници правосуђа упозоравају да ТикТок подлеже кинеским законима о националној безбедности који могу да захтевају предају података и алгоритама Кини, што повећава могућност да би Пекинг могао да добије гомиле информација о америчким корисницима или да апликацију користи тако да утиче на америчку политику.

image
VV inauguration
banner