Русија

Трамп честитао Путину: Свака част на сјајној размени, Вашингтон је ужасно прошао

Амерички кандидат за председника је прокоментарисао највећу операцију размене од Хладног рата, са чак 26 заробљеника из седам различитих земаља и оценио да је склопљен "страшан" договор
Трамп честитао Путину: Свака част на сјајној размени, Вашингтон је ужасно прошаоGetty © Chris McGrath

Кандидат за америчког председника Доналд Трамп честитао је руском лидеру Владимиру Путину на договору који је постигао са западним државама о размени затвореника.

"Желео бих да честитам Владимиру Путину на обављеном још једном сјајном послу", рекао је Трамп присталицама у Атланти.

С друге стране, за Вашингтон размена је била ужасна, оценио је Трамп.

"Вратили смо наше људе, али закључујемо страшне, ужасне договоре", рекао је амерички политичар.

Највећа размена заробљеника од краја Хладног рата између Русије и западних земаља догодила се у Анкари 1. августа када су Русија и Белорусија размениле затворенике са САД, Норвешком, Немачком, Пољском и Словенијом уз посредовање турске Националне обавештајне службе.

Русија је вратила осам држављана и двоје деце брачног пара који је био затворен у Словенији. Заузврат, Москва и Минск су ослободили 16 људи.

Председник Русије Владимир Путин дочекао је на аеродрому размењене грађане Русије, захвалио им на томе што су испоштовали дату заклетву и уверио их да домовина ни на секунд није заборавила на њих.

Међу осам људи који су били ухапшени, а неки и осуђени, на Западу се посебно издваја Вадим Красиков. Он је постао познат широј јавности 2019. године, када је ликвидирао терористу Зелимхана Хангошвилија, који се борио на страни сепаратиста за време Друге чеченске кампање. 

image