Русија

Наставља се раст руских прихода од нафте и гаса

Главни мотор раста производње гаса у првој половини ове године је био раст извоза гаса преко гасовода, као и извоза течног природног гаса
Наставља се раст руских прихода од нафте и гаса© Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Приходи руског буџета од нафте и гаса за првих седам месеци ове године порасли су за 61,6 одсто, на 6,77 милијарди рубаља, односно скоро 72,85 милијарди евра у односу на прошлогодишњих 49,42 милијарди долара, објавило је руско Министарство финансија.

Порези на вађење и извоз нафте и гасног кондензата (порез на вађење минерала, извозну царину и порез на додатну добит) од јануара до јула 2024. донели су руском буџету 7,94 милијарди рубаља, односно 85,32 милијарде евра, преноси ТАСС.

Производња гаса у Русији ће ове године порасти за шест одсто на 675 милијарди кубних метара, наводи се у најновијем извештају Међународне агенције за енергију (ИЕА) о тржишту гаса.

Према подацима агенције, руска производња гаса је у првој половини ове године порасла за седам одсто међугодишње, преноси Комерсант.

Главни мотор раста производње гаса у првој половини ове године је био раст извоза гаса преко гасовода, као и извоза течног природног гаса.

У поменутом периоду Русија је повећала испоруке гаса у Кину преко гасовода Снага Сибира за 35 одсто међугодишње, а повећане су и испоруке у Европу.

image