Русија

Лавров: Индија и Кина поуздани партнери за трговину нафтом

Њу Делхи и Пекинг су поуздани партнери за разлику од "оних који дижу у ваздух већ постојећу инфраструктуру која је обезбеђивала просперитет европским земљама", указао је шеф руске дипломатије, говорећи о одлуци Москве да продају енергената преусмери на исток
Лавров:  Индија и Кина поуздани партнери за трговину нафтомwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

Русија не види претњу од трговине нафтом са Индијом и Кином, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за документарну серију "Нафта", одговарајући на питање да ли ће се Русија, након окретања нафтних токова према истоку, суочити са губитком, пошто ће нови партнери тражити повољне економске услове за себе.

Кина и Индија брзо расту, могу да "прогутају" предлоге многих чланица ОПЕК+, организације која часно регулише тржиште и цене и узима у обзир интересе потрошача, рекао је Лавров.

ОПЕК+, како наводи, неће постављати цене које су неприхватљиве за купце.

Лавров сматра да се не треба бојати нових партнера, већ оних који уништавају инфраструктуру која је раније обезбеђивала просперитет европских земаља.

"Не плашим се зависности од земаља које ће куповати нашу нафту и гас, што већ раде у све већим и већим количинама. Требало би да се пазимо оних који дижу у ваздух већ постојећу инфраструктуру", указао је Лавров и закључио да ће правда у сваком случају победити.

Русија рачуна да Вашингтон има довољно "националног поноса" и да неће пристати да снизи ограничење цена руске нафте на 30 долара, такав корак прети озбиљним економским последицама по саме САД, оценио је руски министар.

"Читао сам да Украјина покушава да убеди САД да смање плафон максималне цене руске нафте за пола – на 30 долара по барелу. То генерално превазилази све границе", рекао је Лавров.

Главни купци руске нафте и нафтних деривата су Кина и Индија, али у свету и даље има доста људи из других земаља, рекао је раније потпредседник руске владе Александар Новак.

Највећи купац у 2023. години била је Кина, која је удвостручила потрошњу на угаљ, гас, нафту и нафтне деривате на 94,6 милијарди долара са 43,3 милијарде долара од 2019. до 2021. године.

На другом месту је Индија, која је повећала куповину руских енергената за скоро 18 пута у односу на просек од 2019. до 2021, на 53,7 милијарди долара. И Турска је повећала куповину 2,4 пута, на 30,1 милијарду долара, а Бразил, 24 пута, на 5,3 милијарде долара.

image
VV inauguration
banner