Русија

Шојгу са иранским председником Пезешкијаном: Време САД је прошло, на реду је мултиполарни поредак

Окосница разговора, како је раније саопштено, је билатерална сарадња
Шојгу са иранским председником Пезешкијаном: Време САД је прошло, на реду је мултиполарни поредак© Iranian Presidency Office via AP)

Секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу допутовао је у Иран где се састао са иранским председником Масудом Пезешкијаном у Техерану, преноси агенција Тасним.

"Секретар Савета безбедности Русије одржао је састанак са председником", наводи се у саопштењу агенције.

Ирански председник Масуд Пезешкијан нагласио је да је развој односа између Техерана и Москве један од приоритета иранске спољне политике.

"Неопходно је убрзати примену споразума између две земље. Русија је међу земљама које подржавају иранску нацију у тешким временима... Развијање односа са овим стратешким партнером један је од приоритета спољне политике Исламске Републике Иран", рекао је ирански председник Масуд Пезешкијан током састанка са руским секретаром Шојгуом.

Он је нагласио да је неопходно убрзати примену закључених споразума између две земље.

Пезешкијан је додао да је епоха лидерства Сједињених Америчких Држава  прошла.

"Сарадња Русије и Ирана у развоју мултиполарног света допринеће повећању глобалне безбедности, изјавио је он, а преноси агенција ИРНА.

Окосница разговора, како је раније најављено, је билатерална сарадња – од безбедности до трговинско-економских пројеката.

Саопштено је да ће на састанку бити речи и о различитим аспектима глобалне и регионалне безбедности.

image