Русија

Шојгу: Нуклеарне вежбе су адекватна реакција на понашање Запада

Све већем броју земаља света јасно је да је неодговорно понашање САД довело до проблема са контролом наоружања и до деградације безбедносне ситуације у свету, каже доскорашњи министар одбране Руске Федерације
Шојгу: Нуклеарне вежбе су адекватна реакција на понашање ЗападаGetty © Anadolu / Contributor

Војне вежбе руских нестратешких нуклеарних снага су одговор и адекватна реакција на активно учешће НАТО војника у борбама у Украјини, као и на то што је Кијеву дозвољено да западним оружјем гађа руске цивилне објекте, изјавио је данас секретар Савета безбедности Руске Федерације Сергеј Шојгу.

"Подсетићу да су наше вежбе адекватан одговор на подршку Запада кијевском терористичком режиму. Осим тога, одржавањем вежби Русија је одговорила на гомилање војног потенцијала земаља НАТО-а у близини граница наше земље", објаснио је Шојгу, поводом почетка другог дела војних вежби нестратешких нуклеарних снага. 

Ова фаза, која је почела данас, предвиђа заједничку припрему руских и белоруских оружаних снага за коришћење нуклеарног оружја. Циљ вежби је да се осигура безбедност Савезне државе Русије и Белорусије. 

Коментаришући реакцију јавности поводом нуклеарних вежби, Шојгу је оценио да је она "суздржана", будући да је "све већем броју земаља света јасно да су управо неодговорно понашање САД и њихове акције, које су усмерене на подривање контроле наоружања, довели до деградације ситуације у сфери међународне безбедности".

Русија је, подсетимо, саопштила да ће почети да реализује вежбе својих нуклеарних снага 6. маја ове године, након што су француски председник Емануел Макрон, британски министар спољних послова Дејвид Камерон и представник америчког Сената Хаким Џефрис почели да говоре "о спремности, па чак и о намери да пошаљу наоружане контингенте у Украјину, односно да НАТО војници стану пред руску војску", објаснио је раније портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Председник Русије Владимир Путин недавно је, на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, упозорио и да је руско нуклеарно наоружање четири пута моћније од оног које су Американци бацили на Јапан и додао да је Русија повећала производњу муниције више од 20 пута, те да је сада много испред непријатеља у ваздухопловној техници.

image