Русија

Медведев: Победићемо у Украјини, као што смо победили у Грузији 2008. године

Русија је бранила свој народ и интересе и 2008. године, након напада тог чудака (бившег лидера Грузије) Сакашвилија, подсетио је бивши руски председник
Медведев: Победићемо у Украјини, као што смо победили у Грузији 2008. године© Екатерина Штукина / РИА Новости

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упоредио је Специјалну војну операцију у Украјини са сукобом у Грузији 2008. године, истичући да ће се и актуелна војна руска војна акција завршити безусловном победом Русије.

"Бранили смо свој народ и интересе наше земље и 2008. године, након напада тог чудака (бившег лидера Грузије) Сакашвилија. Садашња војна кампања такође ће се завршити безусловном победом Русије", написао је Медведев на Иксу.

Пре 16 година, у ноћи 7. на 8. август, тадашњи председник Грузије Михаил Сакашвили извео је кукавички напад на Јужну Осетију, a истовремено су нападнуте базе руских мировних снага.

Акције грузијске стране представљале су грубо кршење међународних споразума о мирном решавању грузијско-јужноосетијског сукоба.

Да се ради о циљаном нападу показују извештаји Међународне комисије за истраживање узрока сукоба на Кавказу, која је формирана под окриљем Европске уније.

Такозвана "операција за успостављање уставног поретка на територији Јужне Осетије" довела је до бројних жртава, укључујући и грађане Русије.

Москва је признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије 26. августа 2008. године, а руски званичници су више пута изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутономије одражава постојеће реалности и да не подлеже ревизији.

Грузија и даље не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.

Како је тада саопштило Министарство спољних послова Русије, "заустављена је злочиначка инвазија, операцијом присиљавања агресора на мир".

"Признањем независности Јужне Осетије и Абхазије осигурана је безбедност грађана", навели су у Министарству.

image