Русија

Ловци Ф-16 примећени у правцу Херсона: "Ускоро ће постати експонати на Поклоној гори"

Авиони Ф-16 лете изнад нашег округа од јуче, а уверен сам да ће ускоро сви бити уништени, рекао је начелник администрације Каховског општинског округа Херсонске области Павел Филипчук
Ловци Ф-16 примећени у правцу Херсона: "Ускоро ће постати експонати на Поклоној гори"Getty © Harald Tittel/picture alliance

Ловци Ф-16 примећени су у правцу Херсона, рекао је начелник администрације Каховског општинског округа Херсонске области Павел Филипчук.

"Авиони Ф-16 лете изнад нашег округа од јуче. Молим становнике да остану мирни", казао је Филипчук у видео-поруци објављеној на Телеграму.

Он је изразио уверење да ће "ускоро сви ти авиони бити оборени и уништени, као и да ће постати експонати на Поклоној гори у Москви".

"Сигуран сам да ти авиони имају животни век комараца", навео је.

Владимир Зеленски је прошле недеље најавио долазак Ф-16 у Украјину, а претходно је часопис "Економист" објавио да је првих десет од 79 америчких борбених авиона испоручено Украјини.

Истовремено, медији су оценили да се то догодило годину дана након што је администрација Џозефа Бајдена одобрила њихову испоруку кијевском режиму.

Осим тога, крајем јула, "Телеграф" је писао да су украјински пилоти већ извели своје прве летове на Ф-16 који су коришћени као "оружје противваздушне одбране".

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је 10. јула, на маргинама НАТО самита, саопштио да су Вашингтон и његови савезници почели да шаљу америчке ловце у Кијев, а тада је и наговестио да ће ти авиони овог лета летети украјинским небом.

image