Свет

МО Украјине признаје: Залихе муниције на критичном нивоу

Према речима заменика министра одбране Украјине , Кијев и даље ишчекује испоруку вишенаменских борбених авиона Ф-16
МО Украјине признаје: Залихе муниције на критичном нивоуGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Залихе муниције одређене врсте украјинске војске пале су на критичан ниво, рекао је заменик министра одбране Украјине Иван Гавриљук. Поменути званичник је претходно изјавио да Кијев покушава да реши проблем недостатка артиљеријских граната, масовном производњом дронова.

"Залихе муниције одређене врсте падају на критичан ниво. Овај и други негативни фактори отежавају украјинским оружаним снагама извршавање њихових борбених задатака", оцењује Гавриљук.

Према речима заменика министра одбране, Кијев и даље ишчекује испоруку вишенаменских борбених авиона Ф-16, који ће сматра он, "повећати способности украјинских снага на копну".

У исто време Гавриљук истиче да су Оружаним снагама Украјине преко потребни системи ПВО, авиони, хеликоптери, ракете дугог домета, гранате – посебно у калибру 155 мм, као и савремени системи за електронско ратовање

Подсећања ради, украјинске снаге се већ недељама суочавају са недостатком артиљеријских граната, због одлагања помоћи из САД, док је ЕУ тек пре пет дана успела да се договори о издвајању свега пет милијарди за помоћ Кијеву.

image