Русија

Годишњица Нагасакија, јапански посланик захтева извињење од САД

У Нагасакију је обележена 79. годишњица атомског бомбардовања у Другом светском рату које су извршиле САД, а нису се појавили амерички, британски, канадски и француски амбасадори
Годишњица Нагасакија, јапански посланик захтева извињење од САД© Tanjug/Japan Pool/Kyodo News via AP

Америка мора да се извини јапанском народу због бацања нуклеарних бомби на Хирошиму и Нагасаки, рекао је члан горњег дома јапанског парламента Мунео Сузуки.

Јапански званичник је подсетио да је амерички председник Џозеф Бајден прошле године на самиту Г7 у Хирошими пропустио прилику, а био је дужан да каже да је то што је Вашингтон користио нуклеарно оружје била грешка.

Бајден је, према речима Сузукија, био дужан да се "из свег срца" извини јапанском народу.

"Бар једну реч о томе да каже. Америка која је те бомбе бациле се до дана данашњег није извинила. Дужна је извињење. Љути ме то што ниједном нисмо добили извињење, а сматрам да је требало да их приморамо на то на самиту. Премијер Фумио Кишида ништа није урадио тим поводом. Све иде онако како то Америка хоће", рекао је Сузуки.

Нагасаки обележио годишњицу атомског напада

У Нагасакију је обележена 79. годишњица атомског бомбардовања у Другом светском рату које су извршиле САД, а градоначелник Широ Сузуки позвао је на укидање нуклераног оружја усред све веће забринутости у вези са његовом могућом употребом.

Минут ћутања је одржан тачно 11.02 сати по локалном времену када је амерички бомбардер бацио плутонијумску бомбу која је експлодирала изнад Нагасакија 9. августа 1945. године.  

На овогодишњем обележавању неколико амбасадора отказало је учешће након одлуке градских власти да не позову представнике Израела на комеморацију, пренео је Кјодо.

Конкретно нису се појавили амерички амбасадор Рам Емануел и британска амбасадорка Џулија Лонгботом, као ни канадски и француски амбасадори.

Како су изасланици ЕУ, Велике Британије, Канаде, Француске, Немачке, Италије и САД објаснили у писму градоначелнику Сузукију, брине их да би то што Израел није позван на церемонију ставило Тел Авив на исти ниво са Русијом и Белорусијом.

Русија и Белорусија нису позване ни на церемоније у Хирошими, нити у Нагасакију три године заредом због Специјалне војне операције.       

Сузуки је рекао да Израел неће бити позван због страха да би протести против сукоба у Појасу Газе могли да утичу на обележавање годишњице, али је навео да та одлука "није политичка". Палестина је, у међувремену, позвана. С друге стране, на комеморацији у Хирошими Израел је био позван, али Палестина није. 

У августу 1945. године амерички пилоти бацили су атомске бомбе на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки и тиме у Хирошиму, која је имала 350.000 становника, усмртиле 140.000, а у Нагасакију 74.000. Највећи број жртава су били обични цивили, а последице коришћења забрањеног оружја, Јапан осећа и данас. На годишњицу трагичних догађаја – 6. и 9. августа – се у ова два јапанска града одржавају "Церемоније мира".

Међутим, ове године на церемонији у Хирошими ниједан јапански политичар који се обраћао на церемонији није споменуо да су Сједињене Америчке Државе бациле нуклеарну бомбу, али су ,пак, нашли разлог да помену Русију.

Токио никада не именује државу која је бомбардовала Јапан када се сећа тих догађаја, као да су нуклеарне бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки заправо саме пале с неба, оценио је прошле године стални представник Русије Василиј Небензја.

image