Русија

Америчко лицемерје у СБ УН: Русију би да окриве чак и за Хирошиму и Нагасаки?

Линда Томас-Гринфилд је покушала да окриви Москву да се "одрекла одговорности за спречавање нуклеарног рата" и да такви поступци могу да доведу до поновног коришћења атомске бомбе. Међутим, амерички дипломата је заборавила да каже да су САД гађале Јапан нуклеарним бомбама и да руска страна инсистира да се забрани оружје у свемиру
Америчко лицемерје у СБ УН: Русију би да окриве чак и за Хирошиму и Нагасаки?Getty © Eduardo Munoz Alvarez

Стална представница САД у УН Линда Томас-Гринфилд је, говорећи у Савету безбедности Уједињених нација о својој посети јапанском граду Нагасакију, покушала да пребаци одговорност за коришћење нуклеарног оружја на Русију.

Линда Томас-Гринфилд је оптужила Русију да се наводно "одрекла одговорности за спречавање нуклеарног рата".

"Управо сам се вратила из Јапана, где сам имала част да посетим Нагасаки, последње место где је пала нуклеарна бомба. То је био подсетник на нашу одговорност да спречимо ратну пошаст и обезбедимо да ниједно место никада више не доживи ужас нуклеарног оружја. Али Русија се данас одрекла те одговорности", рекла је стална представница САД.

Њена изјава се лако може извући из контекста, јер је изречена у СБ УН након што је Москва ставила вето на нацрт резолуције коју су предложиле САД и Јапан о забрани постављања оружја за масовно уништење у свемир.

Русија је то учинила, између осталог, зато што америчко-јапанска резолуција не укључује амандман Москве и Пекинга који позива да се забрани размештање било каквог оружја у свемиру, а не само оружја за масовно уништење, с обзиром на то да је то већ договорено Споразумом о свемиру.

Стални представник Русије Василиј Небензја је чак поставио директно питање својим колегама зашто се противе забрани размештања оружја у свемиру, али је остао без одговора и добио неосноване оптужбе.

"Америчка колегиница нам је причала о свом путовању у Нагасаки и о застрашујућим последицама нуклеарног бомбардовања. Занима ме хоће ли нам рећи ко је бацио нуклеарну бомбу тамо? Једини пут у историји. Или ће можда наш колега из Јапана да нам каже нешто више о овоме", упитао је Небензја.

Токио никада не именује државу која је бомбардовала Јапан када се сећа тих догађаја, као да су нуклеарне бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки заправо саме пале с неба, објаснио је Небензја.

image
VV inauguration
banner