Русија

ИАЕА: Нема опасности након напада на Запорошку нуклеарку; Москва: То је нуклеарни тероризам

Један од система за хлађење нуклеарке је озбиљно повређен, поручују из "Росатома"
ИАЕА: Нема опасности након напада на Запорошку нуклеарку; Москва: То је нуклеарни тероризамGetty © Stringer/Anadolu Agency

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси оценио је да не постоји претња по безбедност, након јучерашњег напада дроном по Запорошкој нуклеарци, која је сада под контролом руских снага. 

"Тим стручњака је обавештен да је дошло до напада дроном на један од система за хлађење електране. Генерални директор Рафаел Маријано Гроси потврдио је да то неће утицати на нуклеарну безбедност", наводи се у званичном саопштењу ИАЕА, које су пренеле "РИА Новости".

Гроси је истакао да било каква војна акција против станице представља директно кршење пет принципа за заштиту овог објекта, највеће нуклеарке у Европи, које је у мају 2023. одредио Савет безбедности УН.

"Овакви непромишљени напади представљају претњу по нуклеарну безбедност и повећавају ризик од избијања нуклеарне несреће. Они се морају одмах зауставити", поручио је Гроси.

Ипак, из ИАЕА нису прецизирали ко је одговоран за јучерашњи напад на нуклеарку. Руска страна истакла је да иза напада стоји Украјина и саопштила да ће радити на томе да ИАЕА именује особе које су одговорне за напад.

У међувремену, из "Росатома" су потврдили да је пожар који је обухватио унутрашњу конструкцију система за хлађење угашен мало после поноћи. Руски стручњаци ће, како се наводи, оценити која је вероватноћа да би систем за хлађење могао да се сруши "када дозволи ситуација". Из "Росатома" додају да су Оружане снаге Украјине озбиљно повредиле један од система за хлађење, што је резултат два директна напада дроновима по објектима нуклеарке, а то је, како закључују, нуклеарни тероризам.

image