Русија

Москва: Кијев има "прљаву бомбу"

Забележени су случајеви употребе бројних хемијских једињења која припадају класи токсичних супстанци које су Немци користили у гасним коморама, рекао је начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов
Москва: Кијев има "прљаву бомбу"© Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Украјина је, са великим степеном вероватноће, већ направила "прљаву бомбу", а кијевски режим је користио отровне супстанце које су сличне онима које су нацисти користили у гасним коморама током Другог светског рата, открио је начелник трупа радијационе, хемијске и биолошке одбране Оружаних снага Русије, генерал-потпуковник Игор Кирилов. 

"Оружане снаге Украјине користиле су токсичне супстанце које се синтетишу само у Сједињеним Државама, јер ниједна друга индустрија није дизајнирана за то. Забележени су случајеви употребе бројних хемијских једињења која припадају класи токсичних супстанци које су Немци користили у гасним коморама", навео је Кирилов за ТВ "Звезда".

Кирилов је додао да је Специјална операција довела до тога да неке од америчких биолошких лабораторија у Украјини покушавају да пренесу своју делатност на земље бившег СССР-а и Африку.

Истовремено, према његовим речима, неке лабораторије у земљи наставиле су са радом крајем прошле и почетком ове године. 

У јуну је Кирилов известио да западне земље настављају да увозе радиохемикалије у Украјину ради одлагања, које би могле да се искористе за прављење такозване прљаве бомбе.

Како је истакао, према добијеним подацима, главни правци снабдевања иду преко Пољске и Румуније, док организациона, логистичка и финансијска питања лично надгледа шеф кабинета Владимира Зеленског Андреј Јермак.

Директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин још је прошле године известио да су се појавиле информације које указују да Кијев може да настави да ради на стварању "прљаве нуклеарне бомбе" – муниције пуњене експлозивом и радиоактивним супстанцама, чија експлозија доводи до загађивања огромне територије радијацијом.

"Само такве намере кијевског режима, сатераног у ћошак неуспесима на фронту, могу да објасне податке које је добила Руска спољна обавештајна служба о одлуци Државног инспектората за нуклеарну регулацију Украјине да пошаље на прераду серију озраченог горива из нуклеарне електране 'Ровно', која садржи велику количину радиоактивних материјала", навео је тада Наришкин.

image