Русија

ФСБ објавио документа: Како су украјински националисти планирали стварање независне Украјине (ФОТО)

Међу објављеним материјалима налазе се и протоколи саслушања вођа и припадника Организације украјинских националиста, који су живели на Криму, упитници ухапшених, њихове аутобиографије и одлуке о избору превентивне мере против њих
ФСБ објавио документа: Како су украјински националисти планирали стварање независне Украјине (ФОТО)Getty © Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket

Управа Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) за Републику Крим и град Севастопољ, у оквиру пројекта "Без застарелости", објавила је архивске материјале о активностима Организације украјинских националиста (ОУН) на Криму током Великог отаџбинског рата.

Међу објављеним материјалима налазе се и протоколи саслушања вођа и припадника ОУН који су живели на Криму, упитници ухапшених, њихове аутобиографије и одлуке о избору превентивне мере против њих.

Тако је у извештају испитивања шефа кримског регионалног центра руководства ОУН Леонида Ларжевског наведено да је та партија планирала стварање "независне Украјине" оружаном борбом против Немачке и Совјетског Савеза, када обе земље буду ослабљене у Великом отаџбинском рату.

"Постојећа украјинска устаничка армија ће разоружати немачку војску која се налази у Украјини, запленити сву њену опрему и стати на границу Украјине, почети да се бори против Црвене армије како би спречила улазак на њену територију", наводи се у извештају о испитивању Ларжевског.

Према сведочењу оптужених, ћелије украјинских националиста створене су у Симферопољу, Јалти, Џанкоју, Алушти и Бахчисарају.

Центар ОУН на Криму налазио се у Симферопољу, а међу учесницима покрета владала је строга тајност.

Из извештаја са саслушања Ларжевског произилази да је у Симферопољу било 60 припадника ОУН, а да укупно у региону тада није било више од 200.000 Украјинаца.

ОУН је крајње десничарска политичка организација, коју је основао Степан Бандера и која је деловала углавном у западној Украјини

Била је фокусирана на употребу екстремистичких средстава, укључујући терористичке акте.

Током Другог светског рата, ОУН је, у сарадњи са немачким обавештајним агенцијама, започела борбу против совјетске власти, а 1943. организовала је Украјинску побуњеничку армију (УПА).

Милитанти ОУН-УПА, који су почели да се називају "бандеровцима" по свом вођи Бандери, починили су многе злочине, укључујући учешће у холокаусту.

Према истраживањима, укупно су припадници ОУН-УПА убили најмање милион људи, укључујући 200.000 Пољака током масакра у Волину. 

image