Русија

Захарова: Кијев је забранио Украјинску православну цркву како би искоренио православље

Циљ кијевског режима је да се уместо истинског православља уведе лажну цркву, оценила је званична представница руског Министарства спољних послова
Захарова: Кијев је забранио Украјинску православну цркву како би искоренио православљеGetty © STR/NurPhoto

У Украјини је усвојен закон којим се забрањује канонска Украјинска православна црква како би се коначно уништило православље и заменило лажном црквом, оценила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Овде је циљ био да се у корену уништи канонско православље и да се уместо њега уведе лажна црква. Није у питању расколничка, већ у буквалном смислу лажна црква која само наизглед користи сличне обреде", рекла је Захарова за "Звезду".

Отимањем црква, манастира и храмова, лажна црква се руга православном свету, оценила је Захарова.

Част, похвала и наклон до пода оним становницима Украјине, без обзира на националност, који по цену свог живота и упркос ризицима чувају истинско православље на територији Украјине, поручила је Захарова.

Украјинска Рада данас је усвојила закон којим се забрањује рад Украјинске православне цркве на територији те земље. Закон ступа на снагу 30 дана након објављивања.

Предлог закона о забрани УПЦ припремљен је по директном упутству председника Украјине Владимира Зеленског који је објаснио да ће документ "ојачати украјинску духовну независност" и "лишити Москву могућности да ограничава слободу Украјинаца".

Закон је усвојен је у првом читању у Врховној ради у октобру 2023. године.

Међутим, скоро годину дана документ није достављен на друго читање због бојазни да неће добити довољан број гласова посланика и да ће изазвати незадовољство Запада.

Ипак, 16. августа 2024. извршене су коначне измене документа, добио је ново име - "О заштити уставног поретка у сфери деловања верских организација", а одбор за хуманитарну и информациону политику препоручио је парламенту да га усвоји у другом читању и уопште.

image