Русија

Митрополит УПЦ апеловао на УН у вези са провокацијама: Зауставите безакоње

Митрополит Теодосије се обратио Савету за људска права при УН, као и организацијама за људска права, страним и украјинским, као званичну изјаву институцијама за спровођење закона у Украјине, СБУ и тужилаштву Черкаске области
Митрополит УПЦ апеловао на УН у вези са провокацијама: Зауставите безакоње© Mykola Miakshykov/Keystone Press Agency

Митрополит черкаско-канивски Теодосије обратио се данас Савету за људска права при УН и другим међународним организацијама за људска права поводом провокације на рачун Саборног храма Архангела Михаила Черкаске епархије УПЦ.

"Молим вас да прихватите овај апел Савету за људска права при УН, а посебно према другим организацијама за људска права, страним и украјинским, као званичну изјаву институцијама за спровођење закона у Украјине, СБУ и тужилаштву Черкаске области", рекао је митрополит Черкаске епархије УПЦ, који је данас дошао на рочиште у Сосновски суд у Черкасу, против кога се води судски поступак дуже од годину дана.

Истовремено, према његовим речима, заказан је фиктивни састанак "парохијске заједнице" без настојатеља, односно самог митрополита, и парохијана. Митрополит је нагласио да овај састанак неће имати никакву правну снагу, као и да Саборна црква Архангела Михаила и земљиште припадају правном лицу "Черкаска епархија Украјинске православне цркве".

На снимку се чују представници расколничке православне цркве Украјине (ПЦУ) како у позадини узвикују увреде, покушавајући да заглуше говор митрополита.

"Ови такозвани активисти нам не дају могућност да се обратимо суду и, нажалост, ни органи за спровођење закона, ни друге безбедносне службе државе не могу да ме заштите као грађанина Украјине од ових скандала", нагласио је митрополит.

Он је напоменуо да су пре неколико дана провокатори ПЦУ сломили руку једном од парохијана УПЦ у тучи код зграде суда.

Подсећамо, у пролеће 2023. године суд у Черкасима ставио је митрополита Теодосија у кућни притвор, уз ношење уређаја за електронски надзор.

Митрополит Теодосије је на скупу у УН говорио о прогону свештенства канонске УПЦ у Украјини и позвао на "заустављање безакоња". Суд је 29. маја ставио митрополита у двадесетчетворочасовни притвор до 27. јула.

Представници УН више пута скретали пажњу на критичну ситуацију у вези кршења права верника УПЦ. У том контексту, канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права је 24. марта 2023. објавила извештај о слободи вероисповести у Украјини за период од 1. августа 2022. до 31. јануара 2023. године, у којем се изражава забринутост због употребе тзв. "мера безбедности" од стране СБУ против УПЦ.

"СБУ је извршила претрес на многим местима (неке од њих су оквалификовале као "мере безбедности") и то у неколико манастира, канцеларија, образовних установа и других поседа УПЦ у Кијеву, Ривнеу, Житомиру, Ивано-Франковску, Черновцима, Дњепропетровску, Хмељницком, Черкасима, Волињу, Херсонске, Тернопољске, Полтавске и Закарпатске области".

У извештају се наводи да су поједини свештеници УПЦ испитивани уз помоћ полиграфа и да су против њих подигнуте најмање три кривичне пријаве, које се односе на "кршење равноправности грађана на основу националне и верске припадности као и задирање у територијални интегритет и неприкосновеност Украјине".  

image