Русија

У Москви почео фестивал "Спаскаја башња": Посвета браниоцима отаџбине (ВИДЕО)

Испред Спаситељеве куле на Црвеном тргу почео је међународни музички фестивал на коме наступа 1.500 музичара, плесача и других уметника из Белорусије, Венецуеле, Египта, Кине, Тајланда, Турске, Јужне Африке и Гвинеје

На Црвеном тргу почео је један од највећих летњих догађаја – међународни музички фестивал "Спаскаја башња", који ће трајати до 1. септембра. Најбољи војни оркестри на планети већ су на проби показали своје виртуозно умеће.

Догађај се одржава на Црвеном тргу код Спаситељеве куле по којој и носи име (рус. Спасская башня). То је главна од двадесет кула, а налази се на источном зиду московског Кремља који излази на Црвени трг.

Међународни војни музички фестивал се ове године одржава по 16. пут, а број земаља учесница и музичара обара рекорде. Наступају оркестри из осам земаља – Белорусије, Венецуеле, Египта, Кине, Тајланда, Турске, Јужне Африке и Гвинеје. Такође, домаћин наступа са 15 руских оркестара. На сцени своје умеће показује 1.500 музичара, плесача и других уметника.

Према речима уметничког директора фестивала Сергеја Хлебњникова, овогодишњи догађај је, као и претходни, посвећен историјским догађајима.

"Ове године посвећујемо га браниоцима отаџбине. Али не из одређене епохе, него свих бранилаца икада", рекао је Хлебњиков.

Овогодишњи фестивал одржаће се без јарких сценских ефеката и пиротехничког програма, додао је уметнички директор и обећао да ће догађај, упркос томе, традиционално бити живописан.

Што се тиче програма, гости имај прилику да чују нумере које до сада нису могли да чују на Црвеном тргу, јер, како је рекао главни војни диригент и музички директор фестивала, генерал-мајор Тимофеј Мајакин, "програм на фестивалу "Спаскаја башња" се никада не понавља".

image